Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Uitvaart zelf regelen

Het overlijden van een naaste is emotioneel en pijnlijk. In de eerste week na het overlijden zijn er direct veel zaken die geregeld moeten worden, waaronder de uitvaart. Vaak worden nabestaanden overspoeld met te regelen zaken.  Het kan daarom een goed idee zijn de uitvaart alsnog door een uitvaartbegeleider te laten regelen. De week van de uitvaart duurt immers slechts een week en deze is zo belangrijk voor het afscheid nemen, dat het zonde zou zijn deze tijd alleen te besteden aan het regelen van praktische zaken.

Vind een uitvaartverzekering

Ook bij een uitvaartbegeleider hebben de nabestaanden alle vrijheid om de uitvaart naar eigen inzicht vorm te geven. Het voordeel hiervan is dat u gebruik kunt maken van de expertise van de uitvaartbegeleider. De meeste nabestaanden regelen niet vaak een uitvaart. Daardoor kennen ze ook vaak de alternatieven niet goed. Een gepassioneerde uitvaartbegeleider denkt actief mee. Deze doet vaak alles om aan alle wensen te voldoen.  Zo kunt u zich concentreren op het rouwproces.

Hoewel dit de rouw in de weg kan zitten, zien veel mensen het regelen van de uitvaart toch als een manier om om te gaan met het verdriet. Bij het regelen van de uitvaart komt veel kijken. Lees op deze pagina stap voor stap wat er moet gebeuren wanneer de uitvaart zelf geregeld moet worden.

Akte van overlijden

Wanneer iemand is overleden, moet hij of zij officieel doodverklaard worden door een arts. Dit gebeurt met behulp van de zogenaamde A- en B-verklaring, waarover op deze pagina meer te lezen is. Met de A- en B-verklaring kan het overlijden vervolgens worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand. Dit mogen de nabestaanden zelf doen, maar wordt vaak gedaan door de uitvaartondernemer. Na de aangifte wordt de akte van overlijden opgemaakt, waarin officieel verklaard wordt dat de persoon is overleden. Nabestaanden kunnen hiervan een uittreksel ontvangen om bijvoorbeeld abonnementen of lidmaatschappen van de overledene op te zeggen. Lees meer over de akte op de pagina akte van overlijden.

[table “1” not found /]

De laatste verzorging

Na het overlijden wordt het lichaam voor de laatste keer verzorgd, zodat het er zo mooi mogelijk uitziet. Dit proces wordt ook wel afleggen genoemd. Wie het afleggen uitvoert, mogen de nabestaanden zelf bepalen. Soms doen familieleden het, maar vaak doen mensen van het mortuarium dit. Bij het afleggen wordt de huid verzorgd en voorzien van wat make-up, zodat deze er minder bleek uitziet. Ook wordt het haar goed gedaan en wordt er (meestal vooraf afgesproken) kleding aangetrokken. Lees hier verder over op de pagina laatste verzorging overledene.

Het opbaren

Na het overlijden wordt iemand gemiddeld zo’n vijf dagen opgebaard, voordat hij of zij begraven of gecremeerd wordt. In deze periode is het meestal mogelijk om de overledene nog één keer te zien in een mortuarium of thuis. Het is aan de laatste wensen van de overledene en de wensen van de nabestaanden op welke wijze dit gebeurt. De kist kan open zijn, maar ook gesloten. Er wordt gebruik gemaakt van kistkoeling om het lichaam in goede conditie te houden. Buiten de momenten dat er afscheid wordt genomen, wordt het lichaam opgebaard in een koelruimte. Lees hier meer over op de pagina opbaring.

Vind een uitvaartverzekering

Zonder kist begraven of cremeren

Het is mogelijk om iemand zonder kist te begraven. Ook cremeren zonder kist is mogelijk, hoewel dit vaak lastiger is. Sommige crematoria accepteren geen overledenen zonder kist. Bovendien zijn er wel eisen verbonden aan het begraven van iemand zonder kist. Op de pagina zonder kist begraven of cremeren kan hier meer informatie over gevonden worden.

Het vervoeren van de kist

Er zijn geen officiële regels verbonden aan het vervoer van een overledene. De nabestaanden mogen dus, rekeninghoudend met de wensen van de overledene, zelf bepalen hoe de kist vervoerd wordt. Meestal wordt er gekozen voor een gehuurde lijkwagen met bestuurder. Dit kan geregeld worden via de uitvaartondernemer en/of uitvaartverzekering. Lees alles over het vervoer op de pagina vervoeren van de kist.

Het dragen en laten zakken van de kist

Het dragen van de kist is een plechtig moment van de uitvaart. De kist wordt vanuit de rouwwagen naar de kerk of aula gebracht en na de plechtigheid naar de laatste rustplaats. De kist kan gedragen worden door professionele dragers, of door familieleden en vrienden van de overledene. Bij het graf wordt de kist op een lift geplaatst die de kist naar beneden laat zakken.

De locatie van de crematie of begrafenis kiezen

Wanneer de overledene niet in een testament of wilsbeschikking heeft aangegeven waar hij of zij begraven of gecremeerd wil worden, is deze keuze aan de nabestaanden. Bij het kiezen van een locatie moeten er verschillende factoren worden meegenomen. Zo kan er worden gekeken naar de band die de overledene had met de locatie, de locatie ten opzichte van de woonplaats van de nabestaanden en de omgeving zelf. Het kiezen van de juiste locatie is daarom een weloverwogen beslissing. Bekijk op de pagina locatie van de crematie of begrafenis kiezen tips om tot een goede keuze te komen.

Vind een uitvaartverzekering

Bestemming van de as

Na een crematie wordt (een deel van) de as overgedragen aan de nabestaanden. De nabestaanden mogen zelf bepalen wat er met de as gebeurt. De as wordt meestal in een urn bewaard en kan vervolgens ergens geplaatst worden of uitgestrooid worden. Aan de uitstrooiing van as zijn regels verbonden. Dit mag niet overal gebeuren.

Muziek

Muziek en uitvaart, deze twee begrippen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op bijna elke begrafenis of crematie wordt wel muziek gedraaid. Alle emoties die bij een overlijden en uitvaart komen kijken, vind je veelal terug in muziek.

Meer nuttige info over uitvaartverzekeringen: Uitvaart zelf regelen, Begrafenis verzekering afsluiten, Uitvaartverzekering afsluiten, Kosten van begrafenis, Overlijdensrisicoverzekering, Kosten van een uitvaart, Tips afsluiten uitvaartverzekering, Dekking uitvaartverzekering, Uitvaartverzekering vergelijken

Bekende merken: Dela, Monuta en Ardanta

 

1
Logo Monuta uitvaartverzekering
Beoordeling 9.5 / 10
427 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 2.500,- diensten + € 6.500,- vrij besteedbaar)
 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
 • Verzekering is écht flexibel. Je zit niet vast aan pakketten of diensten.
 • Altijd één vast aanspreekpunt!

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 5,30
30 jaar - € 7,48
40 jaar - € 10,84
60 jaar - € 24,68
v.a. €4,13 p/m* Bereken Premie
2
Logo Dela uitvaartverzekering
Beoordeling 9.6 / 10
615 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 6.750,- diensten + € 2.250,- vrij besteedbaar)
 • Tot 25 jaar lagere premie voor je kinderen
 • Nabestaandenzorg: praktisch, financieel, juridisch, administratief
 • Ruim 85 jaar ervaring en 3 miljoen leden!

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 6,56
30 jaar - € 8,65
40 jaar - € 11,52
60 jaar - € 24,36
v.a. €5,43 p/m* Bereken premie
3
Logo Dela uitvaartverzekering
Beoordeling 9.6 / 10
615 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 9.000,- vrij besteedbaar)
 • Tot 25 jaar lagere premie voor je kinderen
 • Nabestaandenzorg: praktisch, financieel, juridisch, administratief
 • Ruim 85 jaar ervaring en 3 miljoen leden!

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 9,42
30 jaar - € 12,44
40 jaar - € 16,57
60 jaar - € 35,02
v.a. €9,42 p/m* Bereken premie
4
Beoordeling 9 / 10
175 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 7.000,- + € 2.000,-)
 • Onderdeel van Ardanta
 • Kinderen tot 18 jaar gratis
 • Geldverzekering

Verzekerd bedrag

€ 9000
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 9,03
30 jaar - € 12,55
40 jaar - € 17,44
60 jaar - € 39,93
v.a. €9,03 p/m* Nu Niet beschikbaar
5
Beoordeling 8 / 10
188 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 7.000,- + € 2.000,-)
 • Kind tot 21 jaar meeverzekerd
 • Vrije keuze van uitvaartverzorger
 • Aanpassen is altijd mogelijk

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 8,78
30 jaar - € 11,97
40 jaar - € 16,14
60 jaar - € 35,07
v.a. €8,78 p/m* Nu Niet beschikbaar
6
Beoordeling 8.2 / 10
106 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 8.000,- + € 1.560,-)
 • Op basis van een uitvaartverzorger in de buurt
 • Wensen aanvullen aan dienstenpakket
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€ 9560,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 12,24
30 jaar - € 16,56
40 jaar - € 22,32
60 jaar - € 47,79
v.a. €12,24 p/m* Nu Niet beschikbaar
* De vanaf premies zijn berekend met geboortedatum: 1 jan 1990

Deze gegevens zijn terug te vinden op de website van de desbetreffende verzekeraar.
De precieze inhoud van de pakketten kan verschillen per verzekeraar.

Laatst gecontroleerd: 11 oktober 2023
Beoordelingen bron: uitvaartverzekering.nl
Premies per leeftijd van niet beschikbare verzekeraars zijn op te vragen bij de desbtreffende verzekeraar.
Onze werkwijze

Dit gebeurt er met uitvaartverzekeringen na een overname

Ben je van plan om een uitvaartverzekering af te sluiten, dan ligt het voor de hand om een vergelijking te maken. Je kijkt dan naar de premie, verzekerd bedrag en uitvaartzorg. Nadat je een uitvaartverzekering hebt afgesloten, bewaar je de polis online en zie je maandelijks dat je premie betaalt. Je kijkt er dan vervolgens […]

Uitvaartverzekering voor crematie populair

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Nederlanders na het overlijden de voorkeur geven aan een crematie boven een begrafenis. Het Nationaal Onderzoek naar de Dood dat in opdracht van uitvaartverzekering DELA is uitgevoerd, bevestigt dit. Uit dit onderzoek is voor voren gekomen dat 50% van de respondenten de voorkeur geeft aan een crematie tegenover 28% met […]

Meer nieuws