v.a. €4,13 p/m*
Het overlijden van een naaste is emotioneel en pijnlijk. In de eerste week na het overlijden zijn er direct veel zaken die geregeld moeten worden, waaronder de uitvaart. Vaak worden nabestaanden overspoeld met te regelen zaken. Het kan daarom een goed idee zijn de uitvaart alsnog door een uitvaartbegeleider te laten regelen. De week van de uitvaart duurt immers slechts een week en deze is zo belangrijk voor het afscheid nemen, dat het zonde zou zijn deze tijd alleen te besteden aan het regelen van praktische zaken.
Ook bij een uitvaartbegeleider hebben de nabestaanden alle vrijheid om de uitvaart naar eigen inzicht vorm te geven. Het voordeel hiervan is dat u gebruik kunt maken van de expertise van de uitvaartbegeleider. De meeste nabestaanden regelen niet vaak een uitvaart. Daardoor kennen ze ook vaak de alternatieven niet goed. Een gepassioneerde uitvaartbegeleider denkt actief mee. Deze doet vaak alles om aan alle wensen te voldoen. Zo kunt u zich concentreren op het rouwproces.
Hoewel dit de rouw in de weg kan zitten, zien veel mensen het regelen van de uitvaart toch als een manier om om te gaan met het verdriet. Bij het regelen van de uitvaart komt veel kijken. Lees op deze pagina stap voor stap wat er moet gebeuren wanneer de uitvaart zelf geregeld moet worden.
Akte van overlijden
Wanneer iemand is overleden, moet hij of zij officieel doodverklaard worden door een arts. Dit gebeurt met behulp van de zogenaamde A- en B-verklaring, waarover op deze pagina meer te lezen is. Met de A- en B-verklaring kan het overlijden vervolgens worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand. Dit mogen de nabestaanden zelf doen, maar wordt vaak gedaan door de uitvaartondernemer. Na de aangifte wordt de akte van overlijden opgemaakt, waarin officieel verklaard wordt dat de persoon is overleden. Nabestaanden kunnen hiervan een uittreksel ontvangen om bijvoorbeeld abonnementen of lidmaatschappen van de overledene op te zeggen. Lees meer over de akte op de pagina akte van overlijden.
[table “1” not found /]De laatste verzorging
Na het overlijden wordt het lichaam voor de laatste keer verzorgd, zodat het er zo mooi mogelijk uitziet. Dit proces wordt ook wel afleggen genoemd. Wie het afleggen uitvoert, mogen de nabestaanden zelf bepalen. Soms doen familieleden het, maar vaak doen mensen van het mortuarium dit. Bij het afleggen wordt de huid verzorgd en voorzien van wat make-up, zodat deze er minder bleek uitziet. Ook wordt het haar goed gedaan en wordt er (meestal vooraf afgesproken) kleding aangetrokken. Lees hier verder over op de pagina laatste verzorging overledene.
Het opbaren
Na het overlijden wordt iemand gemiddeld zo’n vijf dagen opgebaard, voordat hij of zij begraven of gecremeerd wordt. In deze periode is het meestal mogelijk om de overledene nog één keer te zien in een mortuarium of thuis. Het is aan de laatste wensen van de overledene en de wensen van de nabestaanden op welke wijze dit gebeurt. De kist kan open zijn, maar ook gesloten. Er wordt gebruik gemaakt van kistkoeling om het lichaam in goede conditie te houden. Buiten de momenten dat er afscheid wordt genomen, wordt het lichaam opgebaard in een koelruimte. Lees hier meer over op de pagina opbaring.
Zonder kist begraven of cremeren
Het is mogelijk om iemand zonder kist te begraven. Ook cremeren zonder kist is mogelijk, hoewel dit vaak lastiger is. Sommige crematoria accepteren geen overledenen zonder kist. Bovendien zijn er wel eisen verbonden aan het begraven van iemand zonder kist. Op de pagina zonder kist begraven of cremeren kan hier meer informatie over gevonden worden.
Het vervoeren van de kist
Er zijn geen officiële regels verbonden aan het vervoer van een overledene. De nabestaanden mogen dus, rekeninghoudend met de wensen van de overledene, zelf bepalen hoe de kist vervoerd wordt. Meestal wordt er gekozen voor een gehuurde lijkwagen met bestuurder. Dit kan geregeld worden via de uitvaartondernemer en/of uitvaartverzekering. Lees alles over het vervoer op de pagina vervoeren van de kist.
Het dragen en laten zakken van de kist
Het dragen van de kist is een plechtig moment van de uitvaart. De kist wordt vanuit de rouwwagen naar de kerk of aula gebracht en na de plechtigheid naar de laatste rustplaats. De kist kan gedragen worden door professionele dragers, of door familieleden en vrienden van de overledene. Bij het graf wordt de kist op een lift geplaatst die de kist naar beneden laat zakken.
De locatie van de crematie of begrafenis kiezen
Wanneer de overledene niet in een testament of wilsbeschikking heeft aangegeven waar hij of zij begraven of gecremeerd wil worden, is deze keuze aan de nabestaanden. Bij het kiezen van een locatie moeten er verschillende factoren worden meegenomen. Zo kan er worden gekeken naar de band die de overledene had met de locatie, de locatie ten opzichte van de woonplaats van de nabestaanden en de omgeving zelf. Het kiezen van de juiste locatie is daarom een weloverwogen beslissing. Bekijk op de pagina locatie van de crematie of begrafenis kiezen tips om tot een goede keuze te komen.
Bestemming van de as
Na een crematie wordt (een deel van) de as overgedragen aan de nabestaanden. De nabestaanden mogen zelf bepalen wat er met de as gebeurt. De as wordt meestal in een urn bewaard en kan vervolgens ergens geplaatst worden of uitgestrooid worden. Aan de uitstrooiing van as zijn regels verbonden. Dit mag niet overal gebeuren.
Muziek
Muziek en uitvaart, deze twee begrippen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op bijna elke begrafenis of crematie wordt wel muziek gedraaid. Alle emoties die bij een overlijden en uitvaart komen kijken, vind je veelal terug in muziek.
Meer nuttige info over uitvaartverzekeringen: Uitvaart zelf regelen, Begrafenis verzekering afsluiten, Uitvaartverzekering afsluiten, Kosten van begrafenis, Overlijdensrisicoverzekering, Kosten van een uitvaart, Tips afsluiten uitvaartverzekering, Dekking uitvaartverzekering, Uitvaartverzekering vergelijken
Bekende merken: Dela, Monuta en Ardanta