v.a. €4,13 p/m*
Helaas kan ook bij een bezoek aan het buitenland het noodlot toeslaan en een naaste overlijden. Overlijdt een naaste in het buitenland, dan moet de keuze gemaakt worden tussen een uitvaart in het land van overlijden of een uitvaart in Nederland. Nederlanders die al jaren in het buitenland wonen willen soms graag begraven worden in dat land, maar vaak wordt het lichaam gerepatrieerd voor een uitvaart in Nederland. Beschikt de overledene over een uitvaartverzekering kan de verzekeraar u bijstaan bij zaken zoals repatriëring.
uitvaartverzekering vergeleken
Eerste handelingen na overlijden in het buitenland
Net als in Nederland, zijn er in het buitenland een aantal stappen vereist direct na het overlijden van een naaste. Is de persoon niet in een ziekenhuis overleden, dan moet een arts gewaarschuwd worden die de persoon officieel doodverklaart. De dood wordt vervolgens aangegeven bij de lokale gemeente, waarna een overlijdensakte wordt afgegeven. Moet het lichaam naar Nederland vervoerd worden, dan wordt ook een laissez-passer afgegeven, wat een document is dat toestemming verleent voor vervoer van het lichaam naar het buitenland. Lees alles over dit proces op de pagina aangifte van overlijden.
Locatie uitvaart
Woonde de overledene al geruime tijd in het land van overlijden, dan heeft hij of zij soms aangegeven hier ook begraven te willen worden. In principe mogen Nederlandse staatsburgers in ieder land begraven worden. Er bestaan geen regels die dit verbieden. Wel kan het proces in sommige landen soepeler verlopen als de overledene ook de nationaliteit van dat land had. Is er besloten dat de uitvaart in Nederland gaat plaatsvinden, dan moet het lichaam naar Nederland vervoerd worden. Bij het vervoer van een lichaam naar het buitenland komen verschillende formaliteiten kijken. Lees meer over repatriëring op de pagina locatie uitvaart.
Overledene woonachtig in Nederland of het buitenland
Wanneer de overledene woonachtig was in het land van overlijden, gaat het Nederlandse erfrecht soms niet meer op, zelfs wanneer hij of zij de Nederlandse nationaliteit had. In het testament kan worden aangegeven wie de erfgenamen zijn en hoe de verdeling van de erfenis is. Is dit niet aangegeven in het testament, dan wordt de regelgeving van het Haags Erfrechtverdrag opgevolgd. Hierover is alles te lezen op de pagina overledene was woonachtig in het buitenland.
Was de overledene woonachtig in Nederland op het moment van overlijden, dan wordt het lichaam zo snel mogelijk gerepatrieerd. Meestal wordt repatriëring geregeld door een Nederlandse uitvaartondernemer. Lees meer over deze situatie op de pagina overledene was woonachtig in Nederland.