Codicil of wilsbeschikking

Een codicil, ook wel wilsbeschikking genoemd, is een document waarin de laatste wensen kunnen worden opgenomen. Tot een behaalde hoogte kan er in plaats van een testament ook alleen een codicil worden opgesteld. Met een codicil kan echter niet alles geregeld worden. Zo kunnen er geen beslissingen over geldzaken genomen worden in het codicil. Voordeel is dat een codicil gratis is om op te stellen: er hoeft geen notaris bij betrokken te worden.

Kenmerken van een codicil

Een codicil is een handgeschreven document waarin de laatste wensen kunnen worden opgenomen. Het codicil moet altijd met de hand geschreven zijn, een getypt codicil is niet rechtsgeldig. Ook moet het codicil voorzien zijn van een datum, voor- en achternaam en handtekening. In het codicil kunnen wensen worden opgenomen. Zo kan er worden aangegeven hoe de uitvaart eruit moet zien en kan bovendien worden aangegeven wie bepaalde bezittingen krijgt bij het overlijden.

Een belangrijk kenmerk van het codicil is dat onroerend goed en geldzaken niet met een codicil geregeld mogen worden. Het nalaten van geldzaken en onroerend goed mag alleen in een officieel testament geregeld worden. Een officieel testament mag alleen bij een notaris opgesteld worden. Ook mag er in een codicil geen executeur worden aangewezen. De executeur is de persoon die verantwoordelijk is voor het verdelen van de bezittingen van de overledene. Ook dit moet in een officieel testament geregeld worden.

Voor- en nadelen codicil

Het codicil heeft zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel is het gemak waarmee het opgesteld kan worden. Met een volledige naam, geboorte- en woonplaats, datum en handtekening is het codicil in principe al volledig rechtsgeldig. Een codicil kan daarom zeer snel opgesteld worden, in tegenstelling tot een testament. Een codicil is net zo rechtsgeldig als een testament. Is er een codicil, dan moeten de nabestaanden zich ook houden aan de bepalingen in het codicil.

Duidelijk nadeel is dat sommige zaken niet geregeld kunnen worden met een codicil, zoals eerder beschreven. Een ander nadeel is dat een codicil relatief gemakkelijk verloren kan gaan. In tegenstelling tot een testament, mag een codicil niet digitaal zijn. Het codicil staat geschreven op één of enkele papieren, wat het erg kwetsbaar maakt. Een ander nadeel is dat het relatief vaak voorkomt dat de nabestaanden niet weten van het bestaan van een codicil. Het kan daarom gebeuren dat het codicil bijvoorbeeld pas na de uitvaart wordt gevonden en de uitvaart dus niet volledig naar de wensen van de overledene was.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee

100% vond deze pagina nuttig. Gebaseerd op 3 beoordeling(en).