Levensverzekering

Een levensverzekering is een verzekering waarbij er geld wordt uitgekeerd op een bepaald moment, meestal wanneer de verzekerde komt te overlijden. Het begrip levensverzekering is erg breed. In principe kan een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering ook als een speciaal soort levensverzekering gezien worden, omdat er wordt uitgekeerd bij het overlijden van de verzekerde. Een levensverzekering kan ook gezien worden als nabestaandenpensioen: de nabestaanden ontvangen na het overlijden van een partner of naaste een (tijdelijk) inkomen.

Uitvaartverzekering vergelijken

Soorten levensverzekering

Er kunnen grofweg vier soorten levensverzekeringen worden onderscheiden, elk met voor- en nadelen.

Uitvaartverzekering

De meest voor de hand liggende vorm van een levensverzekering is de uitvaartverzekering. De uitvaartverzekering is speciaal voor het bekostigen van de uitvaart van de overledene. Bij het overlijden van de verzekerde keert de verzekeraar geld en/of diensten uit die gebruikt kunnen worden voor de uitvaart. Meestal is bij een uitvaartverzekering een relatief laag bedrag verzekerd, rond de € 7000, genoeg voor een sobere uitvaart.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering waarbij een geldbedrag wordt uitgekeerd wanneer de verzekerde voor een bepaalde datum overlijdt. Deze datum is vaak de pensioengerechtigde leeftijd, op dit moment 67 jaar oud. Na het verstrijken van deze datum vervalt de verzekering. Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten om nabestaanden in staat te stellen de hypotheek van de overledene af te lossen.

Uitvaartverzekering vergelijken

Lijfrenteverzekering

Bij de lijfrenteverzekering wordt er geld uitgekeerd aan de verzekerde en dus niet aan nabestaanden. Een lijfrenteverzekering wordt ook wel een koopsom garantieverzekering genoemd. Met een lijfrenteverzekering wordt er gedurende een deel van het leven een vermogen opgebouwd door periodieke premies te betalen. Hierover wordt bovendien rente ontvangen. Na een bepaalde datum wordt dit vermogen periodiek uitgekeerd, meestal als aanvulling op het pensioen. Het is mogelijk om de lijfrenteverzekering niet zelf te gebruiken, maar te laten uitkeren aan nabestaanden. Nabestaanden kunnen zo enige tijd een vaste aanvulling op het inkomen ontvangen.

Beleggingsverzekering

De beleggingsverzekering is een verzekering waarbij het ingelegde geld wordt belegd. Beleggen draagt een risico met zich mee, omdat het geld gebruikt wordt op de beurs. Het is mogelijk om een groot rendement te behalen, maar er bestaat ook een risico dat er geld wordt verloren. Om deze reden was de beleggingsverzekering met name in de jaren ’90 populair, toen de beurzen vrijwel altijd groei vertoonden. Tegenwoordig kleven er meer risico’s aan de beleggingsverzekering, omdat de beurs regelmatig onder (hoge) druk staat.

Uitvaartverzekering vergelijken

Meerdere levensverzekeringen

Veel mensen hebben meerdere levensverzekeringen afgesloten. Zo heeft een groot deel van de Nederlanders een uitvaartverzekering, maar ook een andere vorm van een levensverzekering, zoals een overlijdensrisicoverzekering. De reden hiervoor is dat er met de verschillende verzekeringen verschillende kosten gedekt kunnen worden die ontstaan na het overlijden. De uitvaartverzekering is enkel voor een uitvaart, de overlijdensrisicoverzekering wordt vooral vaak gebruikt voor hypotheken en andere grote schulden.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee

100% vond deze pagina nuttig. Gebaseerd op 1 beoordeling(en).