Aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak

Het nabestaandenpensioen van de zaak is een aanvullende uitkering die nabestaanden ontvangen wanneer een (oud-)werknemer overlijdt. Deze uitkering komt bovenop de uitkering die nabestaanden ontvangen in het kader van de Algemene nabestaandenwet. De hoogte van het aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak hangt onder andere af van het aantal dienstjaren en het inkomen van de werknemer.

Soorten aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak

Wanneer iemand in loondienst is, wordt er een pensioen opgebouwd. Dit pensioen is echter niet alleen voor het ouderdomspensioen. Het pensioen kan ook dienen als nabestaandenpensioen wanneer de werknemer is overleden.

Er zijn twee vormen van het nabestaandenpensioen van de zaak: het nabestaandenpensioen op opbouwbasis en het nabestaandenpensioen op risicobasis. Het nabestaandenpensioen op opbouwbasis is een pensioen dat gedurende de jaren dat de werknemer in loondienst is wordt opgebouwd. Ook na de werkzame periode heeft iemand nog recht op dit pensioen.

Dit is niet het geval bij het nabestaandenpensioen op risicobasis. Bij deze vorm is de partner verzekerd van het nabestaandenpensioen zo lang de overledene in loondienst was op het moment van overlijden. Deze dekking vervalt wanneer er uit loondienst en daarmee uit de pensioenregeling gestapt wordt. De dekking vervalt niet wanneer iemand niet-vrijwillig werkloos is geworden en vervolgens overlijdt.

Recht op aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak

Het aanvullend nabestaandenpensioen is bedoeld voor de partner van een overledene. Een partner is voor de wet iemand die samenwoont met de overledene, of op een andere manier geregistreerd staat als partner. Dit kan een huwelijk zijn, maar ook een geregistreerd partnerschap. Ook een ex-partner kan aanspraak maken op het nabestaandenpensioen van de zaak. Dit kan echter alleen wanneer de partner alimentatie ontving van de overledene.

Hoogte aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak

Het nabestaandenpensioen van de zaak wordt uitgekeerd bovenop de standaard Anw-uitkering. De hoogte van dit pensioen hangt van verschillende zaken af, waaronder het opgebouwde pensioen van de overledene. Ook de hoogte van het salaris en het maximale aantal dienstjaren dat bereikt kan worden zijn factoren die de hoogte van het nabestaandenpensioen bepalen. In de regel beslaat het aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak maximaal 70% van het opgebouwde ouderdomspensioen.

De exacte hoogte van het aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak hangt van meer factoren af. Deze kunnen per branche en per persoon aanzienlijk verschillen. Bekijk het persoonlijke pensioenreglement van de werkgever om de exacte voorwaarden en regels te vinden.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee

100% vond deze pagina nuttig. Gebaseerd op 2 beoordeling(en).