Naturaverzekering

Een naturaverzekering is een uitvaartverzekering waarbij de uitvaartverzekeraar niet uitkeert in de vorm van geld, maar in de vorm van diensten en materialen. Dit zijn diensten en materialen die betrekking hebben op de uitvaart, zoals de laatste verzorging van de overledene, het vervoer en de druk van rouwkaarten. De diensten die door een naturaverzekering gedekt worden, zijn altijd van ten voren afgesproken en zijn ter waarde van een bepaald geldbedrag. Een naturaverzekering heeft enkele voor- en nadelen ten opzichte van andere soorten uitvaartverzekeringen.

Werking naturaverzekering

Bij een naturaverzekering wordt in principe geen enkel geldbedrag uitgekeerd wanneer de verzekerde overlijdt. De verzekeraar keert altijd uit in de vorm van diensten en materiaal. Welke diensten en materialen dit zijn, verschilt per verzekeraar. Bovendien zijn er verschillende niveaus van naturaverzekeringen, waarbij de duurdere vormen meer diensten en materialen dekken. De meeste naturaverzekeringen dekken een pakket ter waarde van ongeveer € 7000.

Bij een pakket van € 7000 zijn meestal de volgende diensten en materialen gedekt:

  • vervoer, verzorging en opbaring overledene
  • simpele kist
  • rouwwagen en volgwagen
  • dragers (4)
  • 75 rouwkaarten en/of dankkaarten
  • bloemboeket
  • sobere koffietafel
  • algemeen graf/kosten crematie

Het verschilt per verzekeraar welke diensten in welke mate worden gedekt.

Voordelen naturaverzekering

Een groot voordeel van een naturaverzekering is dat een groot deel van de zorgen uit de handen van de nabestaanden wordt genomen door de uitvaartverzekeraar. Hierdoor hoeven nabestaanden zich niet teveel bezig houden met randzaken, maar kunnen zij zich richten op de rouw. Ook hebben verzekeraars die een naturaverzekering aanbieden vaak afspraken met uitvaartcentra. Het voordeel hiervan is dat zij diensten kunnen verrichten voor prijzen die een particulieren niet zouden kunnen krijgen.

In de regel is een naturaverzekering vrij goedkoop, zeker wanneer de uitvaartverzekering al op jonge leeftijd wordt afgesloten. De premie is doorgaans lager dan bij een kapitaalverzekering en kan bovendien eenmalig in de vorm van een koopsom voldaan worden.

Nadelen naturaverzekering

Een nadeel van een naturaverzekering is de beperkte mate van vrijheid die nabestaanden hebben. Meestal kan er niet zelf voor een uitvaartondernemer gekozen worden. Over het algemeen dekt een naturaverzekering een vrij sobere uitvaart, tenzij een uitgebreidere naturaverzekering af wordt gesloten. Wanneer nabestaanden de uitvaart persoonlijker of uitgebreider willen maken, moet er bijbetaald worden. Dit betekent dat in veel gevallen een naturaverzekering de kosten van een uitvaart niet volledig dekt en de nabestaanden dus alsnog bij moeten leggen. Om dit te voorkomen kan een kleine kapitaalverzekering afgesloten worden naast de naturaverzekering.

Het grootste nadeel van een naturaverzekering is dat er meestal een zeer goedkoop graf is inbegrepen. In steden gaat het vaak om een algemeen graf, waarin meerdere personen begraven worden en meestal geen grafsteen geplaatst kan worden. Buiten de steden is er vaak wel een eigen graf mogelijk, maar in alle gevallen wordt er meestal maar tien jaar aan grafrechten betaald. Dit betekent dat het graf na tien jaar al geruimd mag worden, zonder dat de nabestaanden hiervan op de hoogte gebracht hoeven te worden. Kanttekening hierbij is dat ruiming in de regel niet al direct na tien jaar plaatsvindt.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee

100% vond deze pagina nuttig. Gebaseerd op 1 beoordeling(en).