Kosten van een crematie

De kosten van een crematie

Bij kosten van een crematie kan er onderscheid gemaakt worden tussen een sobere, standaard en uitgebreide crematie:

  • Een sobere crematie kost gemiddeld €6000.
  • Een standaard crematie kost gemiddeld €7000.
  • Een uitgebreide crematie kost gemiddeld €8000 of meer.
kosten crematie

 

Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis. Toch ligt de prijs van een gemiddelde crematie in Nederland tussen de € 6000 en € 8000. De prijs kan aanzienlijk verschillen afhankelijk van het type uitvaart en de bestemming van de as. Een crematie van € 6000 is sober in opzet, een crematie van € 8000 is redelijk uitgebreid. De kosten van een crematie zijn verder hoger in het weekend dan doordeweeks.

Basiskosten en kosten cremeren

De basiskosten en crematie zelf maken ongeveer de helft tot twee derde uit van de totale kosten van een crematie. Bij basiskosten moet worden gedacht aan de verzorging van de overledene, het transport, de plechtigheid en bezorging van de kist. De basiskosten liggen meestal rond de € 2500. Deze kosten lopen op wanneer er bijvoorbeeld meer gasten op de crematie verwacht worden of het lichaam langer wordt opgebaard dan normaal.

Het cremeren zelf kost hier bovenop gemiddeld zo’n € 1000 tot € 1100. De exacte prijs kan enigszins variëren tussen verschillende uitvaartondernemers. De basiskosten en kosten voor de crematie zelf zijn hoger bij een crematie in het weekend. Bovenop de basiskosten komen de kosten voor bijvoorbeeld de bloemen, kist, urn en de catering.

Urn en gedenkplek

Bij een crematie zijn er geen hoge grafkosten, zoals dit wel het geval is bij een begrafenis. Wel zijn er kosten voor een urn en eventueel een gedenkplek. Een gemiddelde urn kost tussen de € 100 en € 500. Soms kiezen nabestaanden ervoor om ook een deel van de as te verwerken in sieraden. De kosten hiervoor liggen over het algemeen tussen de € 50 en € 200, ook afhankelijk van het materiaal waarvoor gekozen wordt.

Bij een crematie kan ervoor gekozen worden om een gedenkplaats in te richten in de vorm van een naamplaat op een gedenkmuur of een nis waarin de urn kan staan. Een plaat op een gedenkmuur kost gemiddeld € 500 voor een termijn van 5 tot 10 jaar.

Overige kosten en kosten kist

De overige kosten en kosten voor de kist maken ongeveer een derde tot de helft van de totale kosten van een crematie uit. Bij overige kosten moet gedacht worden aan koffie, thee, frisdrank en cake (€ 150 tot € 400), dragers van de kist (€ 300 tot € 450), bloemen (€ 200 tot € 500), rouwkaarten (€ 300 tot € 400 voor 150 kaarten) en een rouwadvertentie (€ 500 tot € 2000, afhankelijk van type dagblad). De hoogte van de overige kosten kan sterk verschillen afhankelijk van de invulling van de crematie. Tenslotte zijn er ook nog kosten voor de kist. Een standaardkist kost zo’n € 600. Mooiere kisten kosten al snel zo’n € 1000.

Het is verstandig om goed na te denken over uw persoonlijke wensen voor uw uitvaart. Door te bepalen hoeveel uw crematie ongeveer gaat kosten, weet u hoe uitgebreid uw uitvaartverzekering moet zijn om de kosten volledig te dekken.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee

73% vond deze pagina nuttig. Gebaseerd op 11 beoordeling(en).