Rouwadvertentie

Wanneer iemand komt te overlijden, moet er door de nabestaanden van alles geregeld worden. Er moet bijvoorbeeld een uitvaartbedrijf in de hand worden genomen en er dient ook een uitvaart te worden georganiseerd. Om mensen uit te nodigen, kiezen de meesten voor een rouwkaart. Ook wordt er vaak een rouwadvertentie geplaatst waarmee mensen die vergeten zijn worden uitgenodigd. Ook wordt daarmee algemeen kennis gegeven aan het overlijden. Maar wat is een rouwadvertentie dan precies en hoe stel je die op? Wat moet er eigenlijk in staan? En kost dat veel? Hieronder wordt alles verteld over de rouwadvertentie.

Wat is een rouwadvertentie?

Een rouwadvertentie wordt door nabestaanden in de krant geplaatst om eventueel belangstellende op de hoogte te stellen van het overlijden van iemand. Kranten hebben vaak afzonderlijke pagina’s die speciaal bedoeld zijn voor deze rouwadvertenties. Soms plaatst men een rouwadvertentie in een landelijke krant. Er zijn echter ook vele mensen die juist voor een lokale of regionale krant kiezen omdat ze de overledene daar gewoond en gewerkt heeft. Vaak is het een kopie van de rouwkaart al is dat natuurlijk niet verplicht.

Wanneer kies je voor een rouwadvertentie?

Lang niet iedereen kiest voor een rouwadvertentie wanneer er een dierbare is overleden. Het is dan ook goed om jezelf vooraf af te vragen wat het doel is van een rouwadvertentie. Wanneer veel mensen de overledene kennen omdat hij of zij maatschappelijke functies bekleedde, is het sowieso aan te raden. Ook wanneer de overledene zich inzetten voor het verenigingsleven of een veel geziene gast was bij allerlei avonden en evenementen is een rouwadvertentie zinvol. Kennende nabestaanden niet alle contacten van de overledene en zijn ze bang dat iemand genegeerd wordt? In dat geval is een rouwadvertentie ook erg nuttig omdat iedereen op die wijze geïnformeerd wordt. Daarom is het overigens ook zo belangrijk om goed na te denken over de krant waarin de rouwadvertentie geplaatst gaat worden.

Wat moet er in een rouwadvertentie?

Veel mensen kiezen bij een rouwadvertentie voor een kopie van de rouwkaart. Dat doet echter niet iedereen en is ook niet perse nodig. Wanneer de rouwadvertentie een kopie van de rouwkaart is, is het wel aan te raden om het correspondentieadres weg te halen. Anders vertel je in krant letterlijk dat er op de dag van de begrafenis niemand in huis aanwezig is en dat kan ongenode gasten opleveren. Als de rouwadvertentie geen kopie is van de rouwkaart, zijn er in ieder geval enkele dingen die erin staan. Allereerst is het een mededeling van overlijden waarbij naam, geboortedatum en sterfdatum van de overledene worden gegeven. Ook wordt er vaak aangegeven wanneer en waar de uitvaart plaats vindt. In sommige gevallen heeft deze al plaats gevonden. Vermeld dit dan ook in de advertentie. Het is aan te raden om de advertentie door meerdere mensen goed na te laten kijken. Zorg dat alle belangrijke informatie er in staat en dat er geen fouten worden gemaakt.

Hulp nodig bij het opstellen?

Sommige mensen hebben moeite om bijvoorbeeld een rouwadvertentie op te stellen. In dat geval is het uiteraard aan te raden om hulp te vragen bij het maken van de advertentie. De uitvaartleider is in staat om te helpen bij het opstellen én plaatsen. Natuurlijk kunt ook een goede vriend of bekende vragen om mee te helpen of op internet zoeken naar manieren om een rouwadvertentie op te stellen.

Wat kost een rouwadvertentie?

Veel mensen vragen zich af wat een rouwadvertentie nu eigenlijk precies kost. Het is in ieder geval handig om jezelf vooraf goed te (laten) informeren over deze kosten. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Hoe duur een rouwadvertentie daadwerkelijk is, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld in welke krant je deze plaatst. Een rouwadvertentie in een landelijk dagblad kost namelijk meer dan in een regionaal of lokaal dagblad. Verder hangt het ook af van de grootte van de rouwadvertentie. De meeste kranten berekenen namelijk een advertentieprijs per millimeter. Gemiddeld kost een advertentie in een landelijk dagblad rond de 1200 euro terwijl een rouwadvertentie in een regionale krant ongeveer 750 euro zal kosten. Let er wel op dat dit gemiddelde bedragen zijn en dat het dus, afhankelijk van de krant en de grootte van advertentie kan afwijken. Het is altijd mogelijk om vooraf op te vragen wat een bepaalde rouwadvertentie precies gaat kosten. Wanneer dit niet binnen het budget van de uitvaart past, is er altijd nog de mogelijkheid om er vanaf te zien of te kiezen voor een andere krant.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee