v.a. €4,13 p/m*
Helaas krijgt iedereen er op den duur mee te maken; het overlijden van een dierbare persoon in het leven. Als je dicht bij deze persoon staat, kan het zo zijn dat jij een van de personen bent die de begrafenis zal gaan regelen. Om de begrafenis in goede banen te leiden, neem je contact op met een uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger regelt alle hoofdzaken in het proces. Uit een boek met kaarten kun je kiezen voor de rouwkaart die naar jouw wens is. Deze kaart wordt vervolgens verstuurd naar familieleden, vrienden, kennissen en overige bekenden. Door middel van deze kaart worden zij op kennis gesteld van het overlijden en de begrafenis of condoleance van hun dierbare.
Wat voor rouwkaart moet ik kiezen?
Voor iedereen is het een hele persoonlijke keuze voor het kiezen van een geschikte rouwkaart. Waar voorheen vaak gekozen werd voor een witte kaart met zwarte elementen, kiest men steeds vaker voor een kaart met kleur. Tevens is het tegenwoordig om mogelijk om de kaart te personaliseren met een foto, die gebruikt wordt als achtergrond van de kaart. Deze afdruk kan variëren van een foto van de overledene, maar het kan ook een foto zijn van de natuur of een foto van een vakantie waar jullie mooie herinneringen aan hebben overgehouden.
Vaak komt de uitvaartverzorger bij je thuis met een boekwerk vol met kaarten. Het kan natuurlijk zo zijn dat de kaart die jij zoekt hier niet tussen staat. Dan is het altijd mogelijk dat jij zelf op zoek gaat naar de kaart die jij vindt passen bij de overledene. Hiervoor kun je het internet raadplegen, daar zijn tal van websites te vinden die allerlei verschillende rouwkaarten aanbieden. Voel je niet verplicht om een kaart uit het boek van de uitvaartverzorger te kiezen, maar ga jouw eigen gevoel achterna.
Welke informatie moet op de rouwkaart vermeld worden?
Op de kaart wordt alle belangrijke informatie beschreven over de overledene, denk hierbij aan de volgende punten:
- een rouwkaart begint vaak met een klein gedichtje of spreuk die toepasselijk is op het leven van de overledene
- noem naam van de overledene
- noem de geboortedatum en de datum van overlijden, soms wordt de plaats van geboorte en overlijden ook vernoemd
- vermeld de namen van de familieleden
- is er een moment waarop familieleden gecondoleerd kunnen worden? Vermeld de datum, tijd en het adres van de condoleance
- vermelden van datum, tijd en adres van de begrafenis of crematie. Tenzij de persoon in besloten kring wordt begraven of gecremeerd
- een correspondentieadres waar men condoleancekaarten naartoe kan sturen om hun medeleven te kunnen tonen
Heb je de juiste kaart uitgezocht en alle informatie genoteerd waarvan jij wilt dat het vermeld wordt? Geef deze informatie door aan de uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat de kaart naar de drukkerij gaat en dat je ze op tijd in huis hebt. Heb je de kaarten eenmaal thuis, dan kun je beginnen met het schrijven van alle adressen op de enveloppen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van speciale rouwzegels, waardoor deze post sneller door het postkantoor herkend zullen worden en ze direct verstuurd zullen worden.
[table “1” not found /]Condoleancekaart
Wil jij iemand een hart onder de riem steken en laten weten dat je aan hem of haar denkt, dan zou je dit kunnen doen door het versturen van een condoleancekaart. Op deze manier laat je zien dat je met hen meeleeft en het verdriet met hen deelt.
Wat schrijf je in deze kaart?
Het is natuurlijk hartstikke lastig om de juiste woorden te vinden voor het schrijven van jouw condoleancekaart. Hierbij moet je nadenken over de persoon die is overleden. Je schrijft namelijk een heel andere tekst naar ouders die hun pasgeboren dochter of zoon zijn verloren, dan naar bekenden die een ouder zijn verloren op oudere leeftijd. Niet dat het verliezen van een ouder minder erg is, maar de nabestaanden zullen hier waarschijnlijk meer vrede bij hebben dan de ouders die hun pasgeboren kindje moeten begraven.