v.a. €4,13 p/m*
Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, moet er bepaald worden wat voor soort verzekering er wordt afgesloten. Er zijn vier typen, waarvan de naturaverzekering en kapitaalverzekering het meest gangbaar zijn. De andere twee vormen zijn de natura sommenverzekering en de combinatieverzekering. De verschillende soorten hebben elk specifieke eigenschappen. Wat de beste keuze is, hangt met name af van de persoonlijke wensen. Alle vier soorten uitvaart verzekeringen hebben zowel voor- als nadelen.
Naturaverzekering
De naturaverzekering is één van de twee meest gekozen begrafenisverzekeringen. Bij een naturaverzekering wordt er maandelijks een premie betaald. Met deze premie wordt er geen geldbedrag verzekerd. Bij overlijden keert de uitvaartverzekeraar uit in de vorm van diensten en objecten, zoals vervoer, catering en de rouwkaarten.
Voordeel van de naturaverzekering is de hoge mate waarin alles voor de nabestaanden geregeld wordt. Er hoeft weinig geregeld te worden door de nabestaanden zelf, wat in een periode van rouw erg fijn kan zijn. Nadeel is dat er relatief weinig vrijheid is bij de invulling van de uitvaart. Voor specifieke wensen moet meestal worden bijbetaald. Ook is de grafsteen meestal niet gedekt. Hierdoor zijn er vaak extra kosten wanneer de overledene een naturaverzekering had afgesloten. Er kunnen flinke verschillen bestaan tussen de gedekte diensten van verschillende naturaverzekeringen.
Meer informatie over naturaverzekeringen »
Kapitaalverzekering
Samen met de naturaverzekering wordt de kapitaalverzekering het vaakst afgesloten. Bij een kapitaalverzekering wordt voor het afsluiten een bepaald bedrag vastgesteld dat wordt uitgekeerd bij overlijden. Soms wordt er bovendien extra kapitaal opgebouwd, afhankelijk van de verzekeraar en de voorwaarden. De kapitaalverzekering is een uitvaartverzekering met meer vrijheid in de invulling van de uitvaart. Men zit niet vast aan een pakket, zoals dit het geval is bij de naturaverzekering. Zo kan er zelf een uitvaartondernemer gekozen worden en kan de uitvaart makkelijker persoonlijker gemaakt worden.
Voor veel mensen is deze hogere mate van vrijheid een reden om voor de kapitaalverzekering te kiezen. Bovendien wordt een (goedkope) kapitaalverzekering vaak afgesloten naast een naturaverzekering, zodat kosten die niet gedekt worden door de naturaverzekering niet voor rekening van de nabestaanden zijn. De waarde van een kapitaalverzekering moet jaarlijks aangegeven worden in Box 3 van de belastingaangifte. Voor 2015 geldt een vrijstelling van € 6291,- voor een uitvaartverzekering. Bij een hoger bedrag moet er belasting betaald worden over de waarde van de kapitaalverzekering.
Meer informatie over kapitaalverzekering »
Combinatie uitvaart verzekering
De combinatie verzekering combineert een naturaverzekering met een kapitaalverzekering. Verzekeraars spelen hiermee in op het fenomeen dat veel mensen uit eigen beweging zowel een natura- als kapitaalverzekering afsluiten. Met een combinatie-uitvaartverzekering zijn er diensten gedekt, zoals het vervoer, de opbaring en de druk van rouwkaarten, maar wordt er bovendien een bepaald bedrag uitgekeerd dat door nabestaanden vrij gebruikt kan worden. Dit bedrag kan gebruikt worden voor aanvullende diensten of bijvoorbeeld een mooiere kist en bloemen.
Meer informatie over de combinatie uitvaartverzekering »
Natura sommenverzekering
Bij een natura sommenverzekering wordt een vast bedrag verzekerd. Het belangrijkste kenmerk van dit type dat nabestaanden verplicht zijn dit bedrag uit te geven aan de uitvaart. Het geld mag voor geen enkel ander doel uitgegeven worden. De kosten van de uitvaart moeten worden voorgeschoten door de nabestaanden en kunnen achteraf gedeclareerd worden.
Een belangrijk aandachtspunt bij een natura sommenverzekering is dat het verzekerde bedrag vaststaat en niet meegroeit met inflatie, zoals bij een kapitaalverzekering meestal wel het geval is. Om de zoveel jaar is het daarom verstandig om te bekijken of het verzekerde bedrag nog voldoende is om de uitvaart te bekostigen.
Meer informatie over de natura sommenverzekering »