Combinatie uitvaartverzekering

Steeds vaker bieden uitvaartverzekeraars de zogenaamde combinatie uitvaartverzekering aan. De combinatie uitvaartverzekering is een combinatie tussen een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. In de praktijk betekent dit dat er diensten worden uitgekeerd voor de uitvaart, maar ook een (klein) geldbedrag dat door de nabestaanden vrij besteed kan worden.

Werking combinatie uitvaartverzekering

Veel mensen met een naturaverzekering kiezen ervoor om ook nog een kleine kapitaalverzekering af te sluiten. Met een naturaverzekering komt het namelijk vaak voor dat de nabestaanden nog een bedrag moeten bijleggen om de uitvaart te financieren. Dit bedrag kan worden opgevangen met een kapitaalverzekering. Om hierop in te spelen wordt de combinatie uitvaartverzekering afgesloten.

Bij een combinatie uitvaartverzekering is meestal een standaardpakket inbegrepen voor de uitvaart. Dit pakket bestaat meestal uit de verzorging van de overledene, het vervoer, de opbaring, een rouw- en volgauto, een standaard kist, bloemboeket, koffietafel met cake en 50 tot 75 rouwkaarten. Bij een combinatie uitvaartverzekering wordt dit aangevuld met een geldbedrag. Afhankelijk van de uitvaartverzekeraar verschilt de hoogte van dit bedrag. Vaak mag de verzekeringnemer zelf bepalen hoe hoog dit vrije bedrag is.

Voordelen combinatie uitvaartverzekering

Een combinatie uitvaartverzekering verenigd de sterke punten van de natura- en kapitaalverzekering. Er wordt werk uit de handen van de nabestaanden genomen, omdat een groot deel van de uitvaart geregeld wordt door de verzekeraar. Tegelijkertijd is er een bedrag beschikbaar dat vrij gebruikt kan worden door de nabestaanden om de uitvaart uitgebreider of persoonlijker te maken. Een combinatie uitvaartverzekering is om deze reden vrij uitgebreid. Het komt minder vaak voor dat er door de nabestaanden geld bijgelegd moet worden dan bij andere soorten uitvaartverzekeringen.

Nadelen combinatie uitvaartverzekering

Een nadeel van de combinatie uitvaartverzekering is dat de premie in de regel iets hoger ligt dan bij een natura- of kapitaalverzekering, hoewel dit ook afhangt van de dekking. Ook kan de waarde van het verzekerde bedrag in de loop der jaren dalen als gevolg van inflatie. Dit kan voorkomen worden door het bedrag te laten indexeren. De uitvaartverzekeraar past het bedrag dan jaarlijks aan om in te spelen op onder andere de inflatie. Gevolg is wel dat de premie hierdoor ook jaarlijks stijgt.

Een ander eventueel nadeel is dat het bedrag in de combinatie uitvaartverzekering enkel kan worden uitgegeven aan de uitvaart. Het uitgegeven geld moet eerst worden voorgeschoten door de nabestaanden, voordat de uitvaartverzekeraar het bedrag uitkeert. De verzekeraar oordeelt of de uitgave inderdaad uitsluitend voor de uitvaart is gebruikt. Soms kan dit een nadeel zijn, omdat sommige uitvaartverzekeraars hierin uitermate streng zijn.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee