Het opbaren

Na het overlijden wordt de overledene voor het laatst verzorgd. Dit noemen we afleggen. Na het afleggen wordt iemand enkele dagen opgebaard. Dit kan thuis gebeuren, maar ook in een uitvaartcentrum. Iemand wordt gemiddeld zo’n vijf dagen opgebaard, voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt. Tijdens deze periode kan er op bepaalde momenten nog afscheid genomen worden door de nabestaanden. Voor de meeste mensen is dit erg belangrijk in het rouwproces. De opbaring is bij de meeste natura uitvaartverzekeringen gedekt.

Thuis opbaren

De nabestaanden mogen zelf bepalen of de overledene thuis of elders wordt opgebaard. Thuis opbaren is mogelijk met behulp van een koelplaat die zich onder het lichaam bevindt. Dit is een plaat die het lichaam koud houdt, waardoor het in een goede conditie blijft. Bij de meeste uitvaartverzekeringen is een koelplaat inbegrepen bij de opbaring, hoewel dit verschilt per pakket. Of dit het geval is, kan worden bekeken in de polisvoorwaarden van de uitvaartverzekering. Meestal ligt de overledene op een bed.

Opbaren in uitvaartcentrum

Het is ook mogelijk om de overledene op te baren in een uitvaartcentrum. Dit is vaak het uitvaartcentrum waar later ook de uitvaartdienst plaatsvindt, maar kan ook elders zijn. Met het uitvaartcentrum kunnen één of meerdere momenten worden afgesproken waarop nabestaanden afscheid kunnen nemen van de overledene. Bij het afscheid nemen ligt de overledene, net als bij een opbaring thuis, op een koelplaat. Buiten de momenten van afscheid nemen ligt de overledene in een koelruimte.

Voordeel van opbaring in een uitvaartcentrum is dat deze tegenwoordig steeds vaker 24 uur per dag geopend zijn. Dit geeft nabestaanden de mogelijkheid om op ieder moment afscheid te nemen, wat bij een opbaring thuis vaak niet het geval is.

Opbaring op bed, open kist of gesloten kist

Nabestaanden kunnen bepalen op welke wijze de overledene opgebaard wordt. Er wordt vaak gekozen voor een open opbaarbed, maar ook een kist is erg gebruikelijk. Met een open kist kan de overledene gezien worden. Met bijvoorbeeld foto’s of persoonlijke eigendommen kan de kist persoonlijk gemaakt worden. De ervaring leert dat ook kinderen vaak heel normaal omgaan met het zien van een overledene.

Om verschillende redenen kan er ook gekozen worden voor een gesloten kist. Dit wordt vaak gedaan wanneer de overledene is omgekomen bij een ongeluk of vanwege een andere reden liever niet getoond wordt. Ook de laatste wensen van de overledene spelen hierbij een rol. De technieken om eventuele wonden of verkleuringen te verbergen zijn echter steeds beter, wat een open kist in meer gevallen mogelijk maakt.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee

100% vond deze pagina nuttig. Gebaseerd op 1 beoordeling(en).