v.a. €4,86 p/m*
Vrijwel iedereen heeft één of meerdere abonnementen of lidmaatschappen. Ook hebben de meeste mensen één of enkele automatische betalingen ingesteld. Na het overlijden van een naaste, moeten deze zaken afgehandeld worden door de nabestaanden. Abonnementen en lidmaatschappen moeten waar mogelijk zo snel mogelijk worden stopgezet. Dit voorkomt onnodige kosten en eventueel pijnlijke situaties. Net als bij bijvoorbeeld een uitvaartverzekering, moet ook bij het opzeggen van abonnementen en lidmaatschappen vaak een akte van overlijden opgestuurd worden.
Na het overlijden van een persoon moet de laatste verzorging plaatsvinden. Dit proces wordt ook wel afleggen genoemd. In de praktijk betekent dit dat het lichaam onder andere gewassen en aangekleed wordt. Het afleggen mag door iedereen gedaan worden, maar in veel gevallen voert de uitvaartondernemer het proces uit. Dit gebeurt dan via een vast protocol, zodat de kans op fouten minimaal is.
Voor het afleggen
Afleggen mag pas gebeuren wanneer iemand officieel doodverklaard is door een schouwarts. De schouwarts moet onder andere bepalen of het overlijden natuurlijk is. Is dit niet het geval, dan zou het proces van afleggen belangrijke aanwijzingen over de doodsoorzaak kunnen verwijderen. Na de officiële doodverklaring mag het lichaam afgelegd worden. Wie dit doet, hangt af van de laatste wensen van de overledene en de wensen van de nabestaanden. Ook geloofsovertuigingen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.
Voordat het lichaam wordt afgelegd, moet er bepaald worden of de overledene orgaandonor is. Is dit het geval, dan moeten de organen eerst verwijderd worden. Heeft de overledene een pacemaker, dan moet deze ook eerst verwijderd worden.
Het afleggen
Er bestaat een gestandaardiseerd protocol voor het afleggen van een overledene, zodat de kans op fouten minimaal is. Dit is overigens niet een protocol dat verplicht gevolgd moet worden. Vanwege geloofsovertuigingen of speciale wensen kan worden afgeweken van het protocol. Afleggen gebeurt meestal door twee personen. Vaak zijn dit medewerkers van de uitvaartondernemer, maar ook verpleegkundigen in het ziekenhuis nemen de taak soms op zich.
Wassen
Het lichaam wordt ontdaan van sieraden en kleding. Vervolgens wordt, meestal met een washand, het lichaam uitgebreid gereinigd. De nagels worden geknipt en ook het haar wordt gewassen.
Vochtverlies
Wanneer iemand is overleden, staat er geen spanning meer op spieren. Hoewel er na enige uren lijkstijfheid optreedt, is dit in eerste instantie nog niet aanwezig. Bovendien verdwijnt de lijkstijfheid na enkele dagen weer. Door het gebrek aan spierspanning is er vaak sprake van urine- en ontlastingsverlies. De blaas wordt door erop te drukken vaak preventief geleegd. Holtes waaruit vochtverlies kan optreden worden meestal gedicht met plakkertjes of ander materiaal. Ook wordt er vaak een luier omgedaan.
Ogen en mond
De ogen en mond staan normaal gesproken enigszins open bij een overleden persoon. Bij het afleggen worden de ogen gesloten met een plakkertje of klein kapje dat onder het ooglid wordt geplaatst. De mond wordt gesloten met een klein kussentje onder de kin of wordt soms met een enkele hechting dichtgehouden.
Aankleden
De overledene wordt aangekleed met eigen kleding die vaak van ten voren al is uitgekozen. Het doel is om de overledene er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien.
Laatste verzorging
Tenslotte wordt het haar goed gedaan en wordt er vaak make-up aangebracht om de bleke huid te kleuren. Bij vrouwen wordt er make-up aangebracht zoals de persoon dit zelf ook altijd deed.
Meer nuttige info over uitvaartverzekeringen: Uitvaart zelf regelen, Begrafenis verzekering afsluiten, Uitvaartverzekering afsluiten, Kosten van begrafenis, Overlijdensrisicoverzekering, Kosten van een uitvaart, Tips afsluiten uitvaartverzekering, Dekking uitvaartverzekering, Uitvaartverzekering vergelijken
Bekende merken: Dela, Monuta en Ardanta