Wat kost een begrafenis?

De kosten van een begrafenis kunnen flink variëren. Met name de grafrechten verschillen sterk tussen verschillende regio’s. Ook is van grote invloed hoe uitgebreid de uitvaart is. Een mooie kist kost al snel enkele honderden euro’s meer dan een standaardkist en een uitgebreid bloemboeket kan het dubbele kosten van een standaard bloemboeket. Al deze factoren spelen mee in de uiteindelijke prijs van een begrafenis. Een gemiddelde begrafenis in Nederland kost tussen de € 7000 en € 9000.

Kosten voor grafrechten

Een begrafenis is in de meeste gevallen duurder dan een crematie. Het verschil zit in de kosten voor het graf en de gedenk- en grafsteen. Met name de grafrechten verschillen zeer sterk per regio. Grafkosten zijn minimaal zo’n € 500, maar in sommige regio’s maar liefst € 5000. Gemiddeld genomen moet er tussen de € 1000 en € 2000 worden betaald voor een graf. Meestal zijn de kosten hoger wanneer het graf zich bevindt in een grote stad of op een kleine, oude begraafplaats.

Kosten grafsteen

De twee andere kosten die een begrafenis duurder maken dan een crematie, zijn de grafsteen en gedenksteen. De grafsteen of grafzerk is een plaat die ligt op het graf, de gedenksteen is de verticale steen waarop de naam, geboorte- en overlijdensdatum van de overledene staat. Deze namen worden echter vaak door elkaar gebruikt.

Een gemiddelde gedenksteen kost ongeveer € 1700. Met een liggende grafsteen erbij stijgen de kosten tot gemiddeld € 2500. Vanzelfsprekend variëren de kosten afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren. De prijs verschilt afhankelijk van het materiaal van de steen, de vorm van de steen en het formaat van de steen. Sommige mensen kiezen ervoor geen liggende grafsteen te nemen. Anderen nemen geen gedenksteen, maar plaatsen de naam en geboorte- en overlijdensdatum van de overledene op de liggende grafsteen. Ook deze keuze heeft invloed op de uiteindelijke prijs.

Basiskosten en overige kosten

De basiskosten maken samen met de overige kosten ongeveer de helft van de kosten van een begrafenis uit. Bij de basiskosten moet gedacht worden aan de laatste verzorging van de overledene, opbaring, het vervoer en de uitvaartdienst. Bij overige kosten moet gedacht worden aan koffie, thee, frisdrank en cake (€ 150 tot € 400), dragers van de kist (€ 300 tot € 450), bloemen (€ 200 tot € 500), rouwkaarten (€ 300 tot € 400 voor 150 kaarten) en een rouwadvertentie (€ 500 tot € 2000, afhankelijk van type dagblad). Gemiddeld kost dit samen zo’n € 3000 tot € 4000.

Hier bovenop komt tenslotte de prijs voor een kist. Een standaardkist van hout kost zo’n € 600. Wanneer wordt gekozen voor een duurdere kist stijgt de prijs tot zo’n € 1000. Grote verschillen bestaan afhankelijk van het type uitvaart. Een uitgebreide uitvaart kan honderden tot duizenden euro’s meer kosten dan een sobere uitvaart.

De juiste uitvaartverzekering kiezen

Het is verstandig om voor het afsluiten van een uitvaartverzekering te bepalen hoeveel een uitvaart naar uw wens ongeveer zou kosten. Zo weet u hoe hoog het bedrag moet zijn dat verzekerd moet worden. Maak een checklist van uw wensen en bepaald hoeveel ieder onderdeel ongeveer kost. Hier lees je tips en informatie over factoren die belangrijk zijn bij het vergelijken van een uitvaartverzekering.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee