v.a. €4,86 p/m*
Wat is een rouwcentrum?
Een rouwcentrum is een gebouw waar nabestaanden afscheid kunnen nemen van een dierbare die overleden is. Als de overledene niet thuis wordt opgebaard, is het rouwcentrum de plek waar deze wordt verzorgd en in een kist wordt gelegd. De medewerkers van een rouwcentrum kunnen helpen met de verzorging van de overledene, maar je kunt hier als nabestaande ook zelf aan bijdragen. Op die manier kan je je verdriet toch enigszins verwerken, je helpt mee aan een mooie afsluiting van iemands leven. Je kunt ervoor kiezen om de overledene zijn of haar favoriete outfit aan te trekken, zodat hij of zij er keurig verzorgd bij ligt.
Welke functie(s) heeft een rouwcentrum?
Het is gebruikelijk dat de nabestaanden afspraken maken met het rouwcentrum wanneer zij de overledene komen bezoeken, om daadwerkelijk afscheid te nemen voordat deze begraven of gecremeerd wordt. Naast familieleden zijn andere betrokkenen ook welkom om afscheid te nemen in het rouwcentrum. Er kan op zo’n moment thee of koffie worden rondgedeeld.
Een belangrijk afscheidsritueel dat ook in het rouwcentrum plaatsvindt is het gezamenlijk sluiten van de kist. Zo kunnen de directe nabestaanden nog een laatste blik werpen en voorwerpen in de kist leggen die voor de overledene belangrijk waren. Dit kunnen bijvoorbeeld foto’s zijn of bloemen. Naast rouwcentra die alleen op de dag van of voor de uitvaart geopend zijn om afscheid te nemen, bestaan er ook rouwcentra die 24 uur per dag te bezoeken zijn. De nabestaanden krijgen dan 24 uur lang toegang tot de opgebaarde overledene, zodat zij zelf kunnen kiezen wanneer ze bij de overledene willen zijn.
Een rouwcentrum is dus een grote ruimte waar iedereen bij elkaar komt om afscheid te nemen van de overledene voordat de uitvaart plaatsvindt en waar veel mensen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn in vergelijking tot een afscheidsdienst bij de nabestaanden thuis. In enkele rouwcentra is ook een mortuarium aanwezig: een specifieke extra ruimte naast de aula met een koeling, waar de overledene ligt opgebaard. Over het algemeen is het mortuarium in een extra ruimte naast het crematorium aanwezig.
Grootschalige rampen
Mochten er nare gebeurtenissen zijn voorgevallen die hebben geleid tot een groot aantal overledenen, zoals het neerstorten van een vliegtuig of een terroristische aanslag, dan worden de slachtoffers naar een grootschalig rouwcentrum gebracht om daar te worden opgebaard. Sommige rouwcentra hebben standaard een groot aantal extra kisten in huis voor dit soort onverwachte zaken. De nabestaanden worden opgespoord, die de overledenen vervolgens moeten identificeren. Als de gegevens overeenkomen, mogen de nabestaanden beslissen of de overledene in het desbetreffende rouwcentrum mag blijven of dat deze thuis of in een ander rouwcentrum zal worden opgebaard.
Wat is het verschil tussen een rouwcentrum en een crematorium?
Veel mensen gaan na het sluiten van de kist in het rouwcentrum, gezamenlijk op weg in de richting van het crematorium. Hier vindt de officiële uitvaart plaats. Het is uiteraard wel mogelijk om afscheid van de overledene te nemen in het crematorium, maar alleen in de avonduren voor een korte periode. In het rouwcentrum, dat vaak vlakbij het crematorium staat, kan een afscheidsdienst worden gefaciliteerd die op de dag voor de uitvaart plaatsvindt. Nabestaanden hebben langer de tijd om daar te zijn en kunnen er verhalen over de overledene met elkaar uitwisselen.
Tijdens de uitvaart in het crematorium komen er verschillende sprekers naar voren die iets positiefs willen zeggen over de overledene. Daarnaast worden er grote rouwboeketten op de kist gelegd en wordt er in sommige gevallen lievelingsmuziek van de overledene afgespeeld. Zelfs het laten zien van een Powerpoint met foto’s van de overledene of het filmen van de uitvaart is een mogelijkheid. Na de uitvaart is er in de aula van het crematorium gelegenheid tot het condoleren van de nabestaanden.
Na de crematie wordt de as van de overledene bewaard in een asbus waar zijn of haar naam op staat vermeld. Omdat de nabestaanden eerst enige tijd krijgen om te rouwen, mogen zij na 30 dagen beslissen waar de as uitgestrooid mag worden. Vervolgens wordt de as binnen een halfjaar uitgestrooid op de daarvoor gekozen bestemming.