Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Locatie van de uitvaart bepalen

Overlijdt iemand in het buitenland, dan kunnen de nabestaanden bepalen of de overledene in het buitenland begraven of gecremeerd wordt, of teruggebracht wordt naar Nederland voor een uitvaart. Sommige Nederlanders die al langere tijd in het buitenland wonen willen ook graag daar begraven worden. Dit geldt ook voor Nederlanders die in het buitenland geboren zijn en in hun vaderland begraven willen worden. De gang van zaken bij een uitvaart in het buitenland verschilt per land. Lees meer over overlijden in het buitenland

Vind een uitvaartverzekering

Vanuit het buitenland naar Nederland

Het is aan de nabestaanden om te bepalen of de overledene in Nederland wordt begraven. Soms staan de wensen van de overledene vastgelegd in een wilsbeschikking. Wanneer iemand overlijdt in het buitenland, maar de uitvaart in Nederland zal plaatsvinden, moet het lichaam gerepatrieerd worden. Dit is het vervoer van het lichaam naar het vaderland. De kosten voor repatriëring zijn gedekt bij de meeste reisverzekeringen. Voordat repatriëring kan plaatsvinden, moet het overlijden in het betreffende land worden aangegeven. De overlijdensakte en zogenaamde laissez-passer die vervolgens worden afgegeven zijn nodig voor het vervoer. Repatriëring kan enige weken in beslag nemen.

Uitvaart in het buitenland zelf regelen

Soms heeft iemand voor het overlijden aangegeven in het buitenland begraven te willen worden. Hierbij kan er onderscheid gemaakt worden tussen iemand die in het buitenland geboren is en een dubbel paspoort heeft en iemand die alleen een Nederlands paspoort heeft, maar in het buitenland begraven of gecremeerd wil worden. Over het algemeen is het makkelijker om een uitvaart in het buitenland te regelen wanneer de overledene ook een paspoort van het betreffende land had. De gang van zaken is dan grotendeels hetzelfde als bij inwoners van het betreffende land.

Moet de overledene eerst nog naar het buitenland vervoerd worden, dan moeten er enkele zaken geregeld worden met de ambassade of het consulaat van het land. Het gaat hierbij onder andere om een bewijs van balseming (wat in sommige landen vereist is), een verlof tot begraven en een internationale akte van overlijden. De regels verschillen per land en kunnen meestal bij de ambassade opgevraagd worden. Ook de meeste luchtvaartmaatschappijen hebben regels voor het vervoer van een overledene. Zo moet de overledene meestal in een kist met een zinken binnenkist worden vervoerd. De exacte regels kunnen worden opgevraagd bij de luchtvaartmaatschappij.

Uitvaart in buitenland door uitvaartverzorger

Omdat er veel komt kijken bij het regelen van een uitvaart in het buitenland, kiezen veel nabestaanden ervoor een uitvaartverzorger in te schakelen. Een uitvaartverzorger heeft veel ervaring met het verzorgen van een uitvaart in binnen- en buitenland en kan veel werk uit handen van de nabestaanden nemen.

De uitvaartverzorger heeft wel enkele documenten nodig, waaronder de doodverklaring (A- en B-verklaring), een kopie van het paspoort van de overledene en gegevens van de uitvaartondernemer in het land van bestemming. De uitvaartverzorger kan met deze informatie alle formaliteiten afhandelen. In het land van bestemming is het meestal de bedoeling dat een lokale uitvaartverzorger/-ondernemer de uitvaart verzorgt.

Vind een uitvaartverzekering

Tevredenheid over uitvaartverzekeraars

Grotere tevredenheid over uitvaartverzekeraars

Ieder jaar vindt er een tevredenheidsonderzoek plaats naar uitvaartverzekeraars. Onlangs hebben er zevenhonderd intermediairs meegedaan aan dit onderzoek. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de tevredenheid over uitvaartverzekeraars is toegenomen. Het lijkt een jaarlijkse trend te zijn dat ieder jaar de tevredenheid groeit. Overigens is uit het Ipsos Totaal Onderzoek Financiële Diensten Tracker […]

Vrienden niet op begrafenis

Vrienden niet welkom op de uitvaart

Dertig procent van de Nederlanders heeft sommige vrienden en kennissen die ze niet op de uitvaart willen hebben. In veel gevallen is al aan de desbetreffende personen doorgegeven dat ze niet welkom zijn. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van verzekeraar en uitvaartverzorger Monuta. Ondanks dat veruit de meeste […]

Meer nieuws

Best beoordeelde verzekeringen

Logo Dela uitvaartverzekering

V.a. €4,91 p/m prijs per leeftijd

Bekijken

Logo Yarden

V.a. €6,31 p/m prijs per leeftijd

Bekijken

Logo Ardanta uitvaartverzekering

V.a. €6,71 p/m prijs per leeftijd

Bekijken