Uitvaart zonder kist

Het is in sommige gevallen mogelijk om iemand zonder kist te begraven of cremeren. De redenen om dit te doen lopen uiteen van religieus tot idealistisch. De wet verplicht nabestaanden niet om een overledene met een kist te begraven of cremeren. Met name begraven zonder kist is in steeds meer gevallen mogelijk bij uitvaartondernemers. Bij een crematie ligt dit lastiger, met name vanwege praktische redenen. Soms is het mogelijk om een korting op de uitvaartverzekering te krijgen wanneer er gekozen wordt voor een uitvaart zonder kist.

Wetgeving uitvaart en kist

Hoewel het erg gebruikelijk is, zijn nabestaanden volgens de wet niet verplicht om iemand in een kist te begraven of cremeren. Dat een kist toch de standaard is, komt vooral door onze cultuur. Een kist is in sommige andere culturen minder gebruikelijk. Dankzij de wetgeving is het ook voor hen mogelijk een uitvaart volgens hun eigen cultuur te laten plaatsvinden.

Hoewel een kist niet verplicht is, zijn er wel regels verbonden aan de omhulling van een lichaam. Het lichaam moet op een hygiënische manier naar het graf gebracht kunnen worden. Daarom wordt er meestal gekozen voor een lijkwade. Een lijkwade is in principe niets meer dan een doek dat om het lichaam heen ligt. Deze moet van biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt zijn, zoals katoen.

Begraven en cremeren zonder kist

In de praktijk is het lastig om iemand te cremeren zonder kist. Bij de crematie wordt normaal gesproken de kist in de oven geduwd met behulp van een rolmechanisme. Een lichaam kan zonder kist meestal niet goed de oven in worden geduwd, ook omdat de lijkstijfheid na enkele dagen weer verdwijnt. Daarom verplichten de meeste crematoria het gebruik van een kist.

Bij begraven ligt dit anders. Een begrafenis zonder kist komt steeds vaker voor. Een groene uitvaart is een uitvaart waarbij het klimaat zo min mogelijk belast wordt. Dit houdt meestal ook in dat iemand zonder kist begraven wordt in een stukje afgezet natuurgebied. Ook op sommige grote begraafplaatsen zijn er speciale plekken waar iemand zonder kist in een stukje groen begraven kan worden.

Keuze tussen kist of geen kist

Er zijn verschillende redenen om wel of niet voor een kist te kiezen bij de uitvaart. Meestal liggen religieuze, culturele of idealistische argumenten ten grondslag aan de keuze. Bij de keuze moet er ook worden gedacht aan de nabestaanden. Een lijkwade maakt de contouren van het lichaam zichtbaar, wat erg confronterend kan zijn voor de nabestaanden. Meestal wordt een kist als plechtiger ervaren, hoewel een uitvaart zonder kist juist als persoonlijker ervaren kan worden. Hoe de afwezigheid van een kist wordt ervaren, verschilt per persoon.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee

100% vond deze pagina nuttig. Gebaseerd op 27 beoordeling(en).