v.a. €4,13 p/m*
oor de opwarming van de aarde wordt iedereen zicht steeds bewuster van het eigen energieverbruik. Veel mensen willen graag zo milieubewust leven. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een groene uitvaart. Een groene uitvaart is een uitvaart die volledig duurzaam is. De uitstoot die normaal hoort bij een uitvaart wordt tot een minimum beperkt. Dit kan op verschillende manieren, zoals het gebruik van een kist zonder biologisch onafbreekbaar materiaal en rouwkaarten van gerecycled papier.
Kiezen voor een groene uitvaart
Steeds meer uitvaartverzekeraars bieden de mogelijkheid aan om een groene uitvaart te organiseren. Hoe dit wordt ingevuld verschilt per verzekeraar, maar in de meeste gevallen wordt een wezenlijke bijdrage geleverd aan het milieu. Met een groene uitvaart kan zelfs na de dood een bijdrage geleverd worden aan een gezond klimaat. Naast de positieve bijdrage aan het milieu, is een groene uitvaart vaak ook goedkoper. In de meeste gevallen zijn groene kisten een stuk goedkoper dan standaardkisten.
Bij veel uitvaartverzekeraars kan er voor een milieuvriendelijke grafkist gekozen worden. Zo is het bij Monuta mogelijk om een groene kist te nemen gemaakt FSC-hout uit de Nederlandse bossen van Staatsbosbeheer. Met de keuze voor een groene kist bij Monuta wordt er bovendien € 50 gedoneerd aan Staatsbosbeheer en een nieuwe boom teruggeplant. Ook is het mogelijk om een rieten kist te nemen, een kist gemaakt van geperste bananenbladeren of een kist gemaakt van gerecycled karton. In de meeste gevallen is ook de bekleding van een dergelijke groene kist biologisch afbreekbaar.
Begraven in de natuur
Op enkele plaatsen in Nederland zijn zogenaamde natuurbegraafplaatsen te vinden. Dit zijn begraafplaatsen waar geen strakke rijen van graven liggen, maar de graven los over het gebied zijn verspreid. Belangrijk kenmerk is dat de natuur hier vrij spel krijgt. Graven zijn los aangegeven met een kleine gedenksteen of een beeldje. Een voordeel is dat deze graven minder zorg nodig hebben en bovendien niet op den duur geruimd hoeven te worden. Indirect bespaart dit energie.
Ook op sommige reguliere begraafplaatsen zijn er zogenaamde ecologische delen. Net als op natuurbegraafplaatsen, krijgt de natuur op deze graven vrij spel en de kans om zich te ontwikkelen. Naast begraven, is het ook mogelijk om hier een biologisch afbreekbare urn te plaatsen. Dit zijn urnen die in de loop der jaren langzaam afbreken. De as vermengt zich hierdoor langzaam met de grond, wat uiteindelijk goed is voor de vruchtbaarheid van de grond. Er vindt geen enkele belasting van het milieu plaats.
Overige groene maatregelen uitvaart
Op vele andere manieren is het mogelijk om een uitvaart groener te maken. Voor een meerprijs is het vaak mogelijk om rouwkaarten te laten drukken die gemaakt zijn gerecycled papier. Ook kan de kist bekleed worden met biologisch, ongebleekt katoen. Verder kan er gekozen worden voor milieuvriendelijke kaarsen van bijenwas en een biologisch verantwoorde koffietafel.
Heel praktisch kan er ook worden nagedacht over de locatie van de uitvaart. Uit onderzoek is gebleken dat met name de rouwstoet (inclusief het van en naar de uitvaartlocatie rijden) de grootste aanslag op het milieu vormt bij een uitvaart. Nabestaanden kunnen gestimuleerd worden om te carpoolen.