v.a. €4,13 p/m*
Vandaag de dag is er veel mogelijk op het gebied van uitvaarten. Een opvallende ontwikkeling is de beschikbaarheid van milieuvriendelijke grafkisten, die gemaakt zijn van natuurlijke materialen en daardoor de grond niet vervuilen. Het is de bedoeling dat de kist op een natuurlijke manier vergaat. De kisten hebben bijvoorbeeld houten handvatten en bevatten geen metalen. In dit artikel leest u meer over de bestaande opties.
De korfkist
De korfkist is een kist die deels omvlochten is met rotanhout of pitriet. Deze materialen zijn sterk, maar natuurlijk ook heel goed afbreekbaar. Het is bovendien mogelijk om van het riet iets origineels te maken bovenop de kist. De binnenkant van de kist is vaak gemaakt van katoen dat eveneens afbreekbaar is.
De eco-kist
Eco-kisten zijn niet van een bijzonder materiaal gebouwd, maar de kist is wel een goede keuze als u bewust wilt zijn van het milieu. Voor deze kist wordt namelijk fineerhout gebruikt uit een bos waar een herplantplicht geldt. Er worden dus nieuwe bomen geplant om de boskap te compenseren. Er bestaan ook eco-kisten van een luxere houtsoort, zoals dennenhout, vurenhout, eikenhout of grenen. Soms is er helemaal geen binnenvoering, maar een eco-kist heeft vaak een binnenkant van stro of katoen.
Fair Trade kisten
Deze kisten zijn gemaakt van natuurlijke materialen en die niet komen van een bedreigde boom- of plantensoort. Voorbeelden van materialen zijn bamboe, bananenblad en pijnbomen. Omdat deze materialen geproduceerd worden in de armste gebieden op aarde, helpt u deze regio’s financieel door een Fair Trade kist te kiezen. Voor de handvatten van de kist wordt vaak palmkoord of dennenhout gebruikt, voor de bodem kiest men bamboe en de bekleding is van katoen. De meest uitgebreide Fair Trade kisten beschikken over een kussen dat gevuld is met de vezels van de kapokboom.
De suikerrieten kist
U zou het misschien niet verwachten, maar suikerrietstengels, een afvalproduct bij suikerwinning, zijn bijzonder solide en toch licht van gewicht. Een kist van suikerriet kan maar liefst 300 kilogram dragen, hoewel de kist zelf 13 kilogram weegt. Deze kist breekt niet langzamer of sneller af dan andere kisten, maar is ontzettend duurzaam aangezien er een afvalproduct herbruikt wordt. Op de buitenkant van de kist kunnen afbeeldingen geprint worden zodat de kist extra persoonlijk wordt.
De geweven kist
Dit is een heel lichte kist die gemaakt wordt in verschillende kleuren en in zowel grote als kleine maten. De strengen papier waar de kist van gemaakt is, worden met de hand gevormd tot de uiteindelijke kist.
De wollen kist
Bij deze kist wordt gebruikgemaakt van wolrestanten die tot een solide materiaal bewerkt worden. De handgrepen aan de buitenkant van de kist worden gemaakt van jutte en de binnenbekleding is van katoen. Een wollen kist kan niet gebruikt worden bij een crematie, vanwege de zeer ontvlambare wol.
Lijkwade
Hoewel er met een lijkwade in het Nederlands vaak de kledij van een overledene bedoeld wordt, is een lijkwade in België een doek waarin de overledene gedaan kan worden. De wade bestaat uit linnen, wol, zijde of katoen en is dus 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Niet alle materialen kunnen met gemak verbrand worden in een crematieoven. Daarom is het belangrijk om met de begrafenisondernemer te praten over het gebruik van een lijkwade bij een crematie.
De kartonnen kist
Voor een kartonnen doodskist gebruikt men gerecycled papier of samengeperst karton. Meestal heeft de kist een houtkleur zoals gebruikelijk is bij de doodskisten. In tegenstelling tot eerdergenoemde kisten is deze niet licht: hij weegt 100 kilogram. De binnenbekleding is gemaakt van katoen of een afbreekbare folie, zodat de gehele kist biologisch afbreekbaar is.