Het vervoeren van de kist

In principe is er geen wetgeving rond het vervoer van een kist. Iedereen mag de kist met overledene vervoeren. Wel hebben sommige gemeentes bepaalde verordeningen waarmee het vervoer tot op zekere hoogte aan bepaalde regels wordt gebonden. Over het algemeen kan als regel genomen worden dat de kist op een eervolle manier moet worden vervoerd. Dit wil zeggen dat de kist niet uit de kofferbak mag steken en ook niet op het dak vervoerd mag worden.

Zelf de kist vervoeren

De meeste nabestaanden kiezen ervoor om het rouwvervoer door de uitvaartondernemer te uit te laten voeren. Dit is meestal ook gedekt bij een uitvaartverzekering. De uitvaartondernemer zorgt voor een rouwauto met bestuurder. Om verschillende redenen kan er ook voor gekozen worden om de kist zelf te vervoeren. Dit kan de uitvaart bijvoorbeeld persoonlijker maken.

Landelijk is er geen wet die restricties verbindt aan het vervoer van een overledene. Binnen gemeentes kan dit wel het geval zijn, hoewel ook hier nog veel vrijheid blijft bestaan. Er wordt meestal een beroep gedaan op het gezonde verstand van de nabestaanden: het vervoer moet eervol en veilig zijn. In de praktijk betekent dit dat het vervoersmiddel groot genoeg moet zijn om de kist in zijn geheel mee te kunnen dragen.

Kist vervoeren in rouwwagen

Gebruikelijker is het om een rouwwagen te huren voor het vervoer van de kist. Dit zijn speciale lange auto’s waarin de kist veilig vervoerd kan worden. Vrijwel altijd hoort het vervoer van de overledene bij het pakket wanneer een uitvaart afgenomen wordt bij een uitvaartondernemer. Bij de meeste naturaverzekeringen is het vervoer bovendien gedekt.

Rouwvervoer is meestal één van de duurdere factoren van een uitvaart. De overledene moet van de plek van overlijden worden overgebracht naar de locatie van opbaring en vanuit daar naar de uitvaartlocatie.

Type rouwvervoer

Veel nabestaanden kiezen voor een klassieke rouwwagen, maar er zijn meer mogelijkheden voor het rouwvervoer. Onder andere paard en wagen, een rouwbus waarin ook de nabestaanden kunnen plaatsnemen en een rouwmotor is mogelijk. Ook de kleur van het rouwvervoer kan vaak gekozen worden. Hoewel veel mensen kiezen voor een zwarte rouwwagen, is ook een witte auto vrij gebruikelijk. Bij sommige uitvaartondernemers zijn ook andere kleuren een optie.

Vervoer kist van of naar het buitenland

Soms kiezen de nabestaanden ervoor de overledene in het buitenland te begraven of cremeren. De meeste uitvaartondernemers kunnen dit proces voor de nabestaanden uitvoeren. De uitvaartondernemer vervoert de overledene bijvoorbeeld naar het vliegveld en zorgt ook voor vervoer in het land van aankomst. Het is ook mogelijk om zelf de overledene naar het buitenland te vervoeren. Wees wel altijd op de hoogte van lokale wetgeving, omdat het niet in ieder land geoorloofd is een overledene te vervoeren in de auto.

Het kan ook zijn dat de overledene moet worden teruggehaald uit het buitenland. Dit noemen we ook wel repatriëring. Ook hier kan er gekozen worden voor het vliegtuig of de auto. Hou er rekening bij dat bij zowel vervoer van als naar het buitenland veel papierwerk en formaliteiten komen kijken. Het vervoer kan hierdoor veel tijd in beslag nemen. Het wordt aangeraden om een uitvaartondernemer te laten assisteren bij het proces.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee