v.a. €4,13 p/m*
Aan je afscheid denk je het liefst nog lang niet. Soms dwingt het noodlot je om er bij stil te staan of vind je het toch beter om al iets vast te leggen. In de eerste plaats gaan je gedachten misschien naar muziek, sprekers of een hapje voor de gasten na afloop. Vergeet ondertussen ook het vervoer niet dat je voor deze verdrietige dag zal kiezen. Het geeft een stuk rust om te weten waar de mogelijkheden liggen. Net als de rest van de dag valt het vervoer het beste op zijn plaats als dit het dichtst aansluit bij jouw wensen. En niemand kent die beter dan jijzelf.
Op jouw manier
Begrafenisondernemers uitgezonderd hoeven we gelukkig niet allemaal met regelmaat een afscheid te organiseren. Daarom wil je vast kennis maken met de verschillende soorten rouwvervoer die er bestaan. Alleen dan zie je wat het meest bij je past. Het regent namelijk opties om je laatste rit de meest bijzondere te maken. De kleuren wit, grijs en zwart komen vaak voor in de tocht naar de definitieve rustplaats. Tegenwoordig duiken de kleuren blauw en bordeauxrood steeds vaker op. Liefhebbers zouden zelfs een hele bloemenwagen kunnen bestellen die van origine uit de Verenigde Staten komt en maximaal twintig bloemstukken draagt.
Voor de nabestaanden doe je er goed aan om er ook alvast volgwagens bij te regelen. Niemand dwingt je om het bij traditioneel rouwvervoer te houden. Rijden met de overledenen in een bus zien de gasten waarschijnlijk minder vaak dan de bekende volgauto´s. Meer indruk maak je door je als net als prinsen en prinsessen te laten vervoeren in een rouwkoets. Een kleine groep trouwe paarden neemt het trekken van dit sprookjesachtige voertuig voor haar rekening. Met een loopkoets blijven de nabestaanden nog langere tijd dichter bij de overledene. Een mooie gang naar de kerk dus als ze dat zelf willen.
Een persoonlijk afscheid kenmerkt zich door te verwijzen naar de achtergrond of liefdes van de overledene. Dat kan natuurlijk ook in het rouwvervoer tot uitdrukking komen. Komt hij of zij bijvoorbeeld uit Indië of Amerika? Het is mooi om te zien hoe er voor de meest uiteenlopende nationaliteiten altijd een passend vervoersmiddel naar voren komt. Een Indische lijkwagen ziet er bijvoorbeeld uit als een stijlvolle boerenwagen met een onderstel in het zwart gelakt en de bovenkant blanco van kleur. Of hield de overledenen van fietsen of motorrijden? Ook na de dood kan daar op worden ingespeeld. In een Harley Davidson motor krijgt de kist een plaats in de zijspan. Geen nood als niemand een motorrijbewijs bezit, want er kan een chauffeur meekomen. In het geval van de rouwfiets ligt de kist tijdens de fietsroute op een aanhanger achterop.
Kosten van de rit
Het lijkt nu al verstandig om het vervoer op te nemen in het totaalplaatje van alle kosten van het overlijden. Het rouwvervoer mag niet in de vergetelheid raken omdat je misschien bent afgeleid door het uitzoeken van de kist of een grafsteen. Of je nu reist met de auto, een bus of in een oogverblindende koets, het drukt hoe dan ook een grote stempel op de rekening. Wees je daar dus van bewust voordat je de som van alle rekeningen bij elkaar optelt. Ook dat die pas volgen na afloop zou je wel al een geloofwaardige inschatting kunnen maken.
Het telt mee of er een stoet van vier rouwauto´s volgt of dat je misschien nog een chauffeur moet betalen voor zijn diensten. Controleer voor de zekerheid even een offerte of bevestiging van de deal die je sluit. Hoe de stoet er ook uit ziet en bij wie je het ook afspreekt, dit blijft steeds een belangrijke tip om na te volgen. Niemand wil dat de kosten ineens hoger uitvallen dan verwacht en vooraf kun je daar nog iets aan doen. Neem ook in je berekening op dat de leverancier wachttijd rekent voor de auto´s, een veelgebruikt vervoersmiddel, tijdens de uitvaartdienst.
Natuurlijk wil je totaal niet met zaken als rouwvervoer bezig zijn. Realiseer je wel dat iedereen maar één uitvaart heeft en je niet voor nog meer ongewenste verassingen wenst te staan. Daarnaast moet de dienst recht doen aan de overleden en de rest van de afscheidsdienst. Het is misschien het laatste wat je voor jezelf of de ander kunt doen, dus zorg dat het iets bijzonders wordt. Zoiets mag best tot in de puntjes geregeld zijn. Ook al loopt de rekening nog zo hoog op, iedereen zal het met elkaar eens zijn dat een waardig afscheid onbetaalbaar is.