Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Financiën

Na het overlijden van een naaste, komen er een hoop zaken op de nabestaanden af, waaronder financiën. Zo moet er worden gekeken naar verzekeringen van de overledene, een eventueel nabestaandenpensioen en belastingzaken. Om hierin een overzicht te scheppen, worden de verschillende zaken hier uitvoerig besproken.

Vind een uitvaartverzekering

Verzekeringen overledene

Een overledene kan verschillende verzekeringen afgesloten hebben, waaronder verzekeringen die belangrijk zijn na het overlijden.

Uitvaartverzekering

Veel mensen hebben een uitvaartverzekering afgesloten waarmee een uitvaart (grotendeels) bekostigd kan worden door de nabestaanden. Met een uitvaartverzekering worden nabestaanden niet opgezadeld met hoge kosten voor een uitvaart. Een uitvaartverzekering dekt een geldbedrag en/of enkele diensten, die gebruikt kunnen worden voor de uitvaart. Een gemiddelde uitvaartverzekering dekt een geldbedrag of diensten ter waarde van zo’n € 7000.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering waarbij een geldbedrag wordt uitgekeerd wanneer de verzekerde voor een bepaalde datum overlijdt, meestal voor de pensioengerechtigde leeftijd. Een overlijdensrisicoverzekering dekt meestal een hoog bedrag, waarmee de hypotheek van de overleden (grotendeels) kan worden afbetaald door de nabestaanden. Lees hier op de pagina overlijdensrisicoverzekering meer over.

Overlijdensuitkering

Een overlijdensuitkering is een eenmalige uitkering die nabestaanden ontvangen wanneer de overledene een uitkering ontving van de overheid en/of in loondienst was. De overlijdensuitkering heeft een hoogte van één bruto maandbedrag van de uitkering die de overledene ontving, plus eventueel vakantiegeld.

Nabestaandenpensioen

Onder een nabestaandenpensioen wordt een (periodieke) uitkering verstaan die nabestaanden ontvangen na het overlijden van een partner of naast familielid. Een nabestaandenpensioen is onder andere geregeld in de Algemene nabestaandenwet (Anw) en het aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak.

Belastingen

Na het overlijden van een naaste krijgen nabestaanden te maken met twee belangrijke belastingen: de laatste inkomstenbelasting aangifte voor de overledene en erfbelasting. De laatste aangifte wordt gedaan met behulp van het zogenaamde F-formulier. Erfbelasting moet soms betaald worden over de erfenis. Op de pagina belastingen is meer te lezen over deze twee belastingzaken.

Hypotheek of huur

Nabestaanden krijgen na een overlijden ook te maken met een hypotheekschuld of huurcontract van de overledene. De volledige hypotheekschuld wordt in principe overgedragen aan de nabestaanden. Het huurcontract wordt overgenomen door een nabestaande wanneer hij of zij een officiële partner was van de overledene of op het huurcontract genoemd stond.

Vind een uitvaartverzekering

Tevredenheid over uitvaartverzekeraars

Grotere tevredenheid over uitvaartverzekeraars

Ieder jaar vindt er een tevredenheidsonderzoek plaats naar uitvaartverzekeraars. Onlangs hebben er zevenhonderd intermediairs meegedaan aan dit onderzoek. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de tevredenheid over uitvaartverzekeraars is toegenomen. Het lijkt een jaarlijkse trend te zijn dat ieder jaar de tevredenheid groeit. Overigens is uit het Ipsos Totaal Onderzoek Financiële Diensten Tracker […]

Vrienden niet op begrafenis

Vrienden niet welkom op de uitvaart

Dertig procent van de Nederlanders heeft sommige vrienden en kennissen die ze niet op de uitvaart willen hebben. In veel gevallen is al aan de desbetreffende personen doorgegeven dat ze niet welkom zijn. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van verzekeraar en uitvaartverzorger Monuta. Ondanks dat veruit de meeste […]

Meer nieuws

Best beoordeelde verzekeringen

Logo Monuta uitvaartverzekering

V.a. €11,85 p/m prijs per leeftijd

Bekijken

Logo Dela uitvaartverzekering

V.a. €9,74 p/m prijs per leeftijd

Bekijken

Logo Yarden

V.a. €10,31 p/m prijs per leeftijd

Bekijken