Wat houdt resomeren en cryomeren in?

Denk jij weleens na over je eigen uitvaart? Kies je liever voor begraven of cremeren? Veel mensen zijn niet graag met de dood bezig, maar het kan geen kwaad je hierin eens te verdiepen. Je hoeft namelijk niet in een kist onder de grond of gecremeerd te worden. Resomeren en cryomeren zijn twee nieuwe uitvaarttechnieken en ook nog eens milieuvriendelijk. Het duurt niet lang meer voordat je ook in Nederland de keuze kunt maken voor deze uitvaarttechnieken. Dat maakt het voor jou misschien gemakkelijker om een weloverwogen keuze te maken.

Uitvaartverzekering vergelijken

Wat betekent resomeren?

Resomeren is een nieuwe uitvaarttechniek waarmee je lichaam oplost in een chemisch bad. Deze uitvaarttechniek maakt gebruik van water en kaliloog en uiteindelijk blijft er alleen een capsule over. Dit gebeurt in een ronde cabine voorzien van een deurtje. Zodra je lichaam in een zijden hoes naar binnen is geschoven, worden kaliloog en water toegevoegd. Bij een temperatuur van 180 graden Celsius is het lichaam binnen 2 tot 3 uur volledig afgebroken. Wit poeder afkomstig van de botten en een bruinachtige vloeistof is het enige dat overblijft. Dit poeder wordt meegegeven aan de nabestaanden.

Wat betekent cryomeren?

Cryomeren is eveneens een nieuwe uitvaarttechniek om stoffelijke overschotten te laten vergaan. Bij cryomeren wordt het lichaam bevroren. Na kleine trillingen in een organische substantie valt het lichaam uiteen. Na het verwijderen van lichaamsvreemde stoffen, denk bijvoorbeeld aan een kunstheup, wordt het overschot gecremeerd. Wat er uiteindelijk overblijft is een soort compost dat binnen 6 tot 12 maanden compleet is vergaan. De kist wordt begraven in een klein soort graf. Denk aan de grootte van een aardappelkistje.

Uitvaartverzekering vergelijken

De effecten van deze methodes op het milieu

Resomeren schijnt beter te zijn voor het milieu dan bijvoorbeeld cremeren en begraven. Zo is er sprake van 33 procent minder CO2-uitstoot dan bij cremeren. Bovendien is het chemische bad na afloop gewoon door het toilet te spoelen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste CO2-uitstoot bij een uitvaart vooral wordt veroorzaakt door mensen die op weg zijn naar een uitvaart. Dat is natuurlijk ook iets waar je iets aan kunt doen.

Een cryomatie heeft als voordeel dat er geen schadelijke stoffen in de grond terechtkomen. Bovendien komen er ook geen vervuilde crematiefilters in de afvalstroom. Het is dus zeker een milieuvriendelijke manier, net zoals resomeren dat ook is. Bovendien blijft er alleen compost over en dit is altijd goed voor de natuur.

Zijn resomeren en cryomeren al mogelijk in Nederland?

Resomeren is op dit moment nog niet mogelijk in Nederland. Uitvaartorganisatie Yarden is flink aan het lobbyen in Den Haag. Dit is nodig, want de wet in Nederland moet worden aangepast voor het toestaan van resomeren. In Engeland en bepaalde gedeelten van de Verenigde Staten is deze uitvaarttechniek al wel toegestaan. Yarden spreekt de verwachting uit dat het binnen 3 tot 5 jaar mogelijk moet zijn om te kiezen voor resomeren.

Cryomeren wordt momenteel nergens ter wereld toegepast. Deze uitvaarttechniek is bedacht door een Zweedse biologe. Uitvaartverzekeraar Yarden onderzoekt samen met haar de mogelijkheden om deze uitvaarttechniek te gaan toepassen. Dit betekent echter ook dat de wet moet worden aangepast. Daarom kun je in Nederland nog niet kiezen voor deze uitvaartoptie. Zweden is wat dat betreft al iets verder op weg en heeft zelfs al een eerste plek ontwikkeld waar cryomeren mogelijk is.

Wat kies jij?

Uiteraard bepaal je uiteindelijk zelf hoe je eigen uitvaart eruit ziet. Zowel begraven als cremeren zijn nu eenmaal niet zo goed voor het milieu. Nieuwe uitvaarttechnieken veranderen de kijk op je eigen uitvaart. Verdiep je eens in de mogelijkheden en kies voor een techniek die dichtbij jezelf ligt.

Verschillende uitvaartverzekeringen vergelijken?

Uitvaartverzekering vergelijken

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee

97% vond deze pagina nuttig. Gebaseerd op 87 beoordeling(en).