Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Uitvaart etiquette

Hoewel een begrafenis of crematie vandaag de dag er heel anders uitziet dan bijvoorbeeld 50 jaar geleden, is er wel degelijk sprake van een uitvaart etiquette. Voor sommige mensen is dit vanzelfsprekend, andere mensen vinden het lastig om daarin goede keuzes te maken. Onderstaand uitvaart etiquette kun je gebruiken als je binnenkort een begrafenis of crematie hebt en je niet zo weet wat er van je wordt verwacht. Voor meer informatie over passende bloemen is er hier een overzicht opgesteld.

Wanneer en waarom ga je naar een uitvaart?

Je gaat naar een uitvaart als je de overleden persoon goed gekend hebt. Dit kan bijvoorbeeld een familielid of goede vriend(in) zijn. Soms ga je naar een uitvaart om nabestaanden te steunen in het verlies. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de moeder van je allerbeste vriendin overlijdt.

Draag gepaste kleding en kies de juiste accessoires

Het is belangrijk om tijdens een uitvaart gepaste en nette kleding te dragen. Misschien heeft de overleden persoon wel een voorkeur uitgesproken voor een bepaalde kleur of stijl. Sommige mensen willen bijvoorbeeld een witte uitvaart, terwijl andere mensen vanuit religieuze overtuigingen kiezen voor de kleur zwart. Het is wel net zo netjes als je deze wens respecteert. Is er geen kledingwens uitgesproken? Kies dan voor de kleuren zwart, donkerblauw en grijs. Vanzelfsprekend dient je kleding er netjes uit te zien, zonder gaten, scheuren of vlekken.

Draag ook niet meer dan bijvoorbeeld 2 accessoires. Een zonnebril is zeker geen gek idee, maar zet deze binnen wel af. Een zakdoek of tissues bewaar je in je in een binnenzak of tas.

Laat kleine kinderen zoveel mogelijk thuis

Hoewel het zeker geen slecht idee is om kinderen bij de dood te betrekken, is het niet altijd slim om ze mee te nemen naar een begrafenis of crematie. Dit is zeker het geval als jouw zoon of dochter onder de 5 jaar een overleden persoon niet heeft gekend. In zo’n geval is het beter om kinderen thuis te houden. Kinderen kunnen al snel gaan huilen, onophoudelijk praten of zich zelfs gaan vervelen. Dit wil je de nabestaanden niet aandoen. Het is uiteraard een andere situatie als kinderen iemand heel goed hebben gekend. Kinderen vanaf 5 jaar en ouder kun je vaak zonder problemen meenemen naar een uitvaart.

Kom op tijd

Een rustig afscheid is belangrijk voor de nabestaanden van een overleden persoon. Als je niet op tijd komt bij een begrafenis of crematie trek je op een negatieve manier de aandacht naar je toe. Dit is zeker niet de bedoeling. Juist op een gevoelig moment zoals een uitvaart wil je respectvol en liefdevol overkomen. Ga daarom op tijd van huis weg.

Zet je telefoon uit

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. Op een begrafenis of crematie kan dit soms heel storend zijn. Zet daarom het geluid af of zet je smartphone helemaal uit. Ga ook niet onnodig lopen WhatsAppen tijdens een uitvaart als dit niet nodig is. Dit is niet respectvol richting de overleden persoon en de nabestaanden.

Volg altijd de instructies op van een uitvaartondernemer

Een uitvaart is veelal tot in detail voorbereid door een uitvaartondernemer. Dit is gedaan om een uitvaart zo rustig mogelijk te laten verlopen. Daarmee wordt de familie veel stress ontnomen en is er volop ruimte voor eventuele emoties. Volg daarom te allen tijde de instructies van een uitvaartondernemer op. Deze geeft aan wanneer het tijd is om te gaan staan of zitten of wanneer het tijd is om naar een andere locatie te gaan.

Hoe handel je bij verhindering?

Kun je echt niet naar een begrafenis of crematie komen? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk een condoleancekaart schrijft. Doe dit altijd handgeschreven, want dit maakt een condoleance een stuk persoonlijker. Na een uitvaart kun je ook de nabestaanden bellen om te vragen hoe het met ze gaat.

Vind een uitvaartverzekering

1
Logo Dela uitvaartverzekering
Beoordeling 9.6 / 10
615 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 6.750,- + € 2.250,-)
 • Complete uitvaart tegen lage premie
 • Altijd aan te passen aan uw wensen
 • Natura en geldverzekering!

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 7,13
30 jaar - € 9,41
40 jaar - € 12,54
60 jaar - € 26,50
v.a. €9,41 p/m* Bereken premie
2
Logo Monuta uitvaartverzekering
Beoordeling 9.4 / 10
427 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 6.800,- + € 2.200,-)
 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
 • Verzekering is écht flexibel. Je zit niet vast aan pakketten of diensten.
 • Altijd één vast aanspreekpunt!

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 6,74
30 jaar - € 9,31
40 jaar - € 13,10
60 jaar - € 27,61
v.a. €9,31 p/m* Bereken premie
3
Logo Ardanta uitvaartverzekering
Beoordeling 8 / 10
188 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 7.000,- + € 2.000,-)
 • Kind tot 21 jaar meeverzekerd
 • Vrije keuze van uitvaartverzorger
 • Aanpassen is altijd mogelijk

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 10,16
30 jaar - € 13,48
40 jaar - € 17,79
60 jaar - € 37,15
v.a. €13,84 p/m* Bereken premie
4
Logo PC Uitvaart
Beoordeling 9 / 10
175 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 7.000,- + € 2.000,-)
 • Onderdeel van Ardanta
 • Kinderen tot 18 jaar gratis
 • Geldverzekering

Verzekerd bedrag

€ 9000
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar -
30 jaar -
40 jaar -
60 jaar -
v.a. €14,08 p/m* Niet beschikbaar
* De vanaf premies zijn berekend met geboortedatum: 1 jan 1990

Deze gegevens zijn terug te vinden op de website van de desbetreffende verzekeraar.
De precieze inhoud van de pakketten kan verschillen per verzekeraar.

Laatst gecontroleerd: 20 januari 2022
Beoordelingen bron: uitvaartverzekering.nl
Premies per leeftijd van niet beschikbare verzekeraars zijn op te vragen bij de desbtreffende verzekeraar.
Onze werkwijze

Premies bepaalde uitvaartverzekeringen stijgen fors

Er zijn uitvaartverzekeringen waarvan de premie sinds kort fors zijn gestegen. Een voorbeeld daarvan betreft bepaalde uitvaartverzekeringen van Ardanta. Dit heeft te maken met een hoge stijging van de kosten. De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de situatie in oktober vorig jaar laten een kostenstijging zien van gemiddeld 14,3%. […]

Logo Ardanta uitvaartverzekering

Geen indexering uitvaartverzekering uit 1936

De Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van Kifid heeft onlangs een uitspraak gedaan betreffende een uitvaartverzekering uit 1936. Het verzekerde bedrag van de uitvaartverzekering uit 1936 bedroeg 100 gulden. Dit is door de verzekeraar uitgekeerd met een bedrag van € 45. De Geschillencommissie heeft geoordeeld dat de verzekeraar niet meer hoeft uit te betalen dan het verzekerd […]

Meer nieuws