v.a. €4,13 p/m*
Hoewel een begrafenis of crematie vandaag de dag er heel anders uitziet dan bijvoorbeeld 50 jaar geleden, is er wel degelijk sprake van een uitvaart etiquette. Voor sommige mensen is dit vanzelfsprekend, andere mensen vinden het lastig om daarin goede keuzes te maken. Onderstaand uitvaart etiquette kun je gebruiken als je binnenkort een begrafenis of crematie hebt en je niet zo weet wat er van je wordt verwacht. Voor meer informatie over passende bloemen is er hier een overzicht opgesteld.
Wanneer en waarom ga je naar een uitvaart?
Je gaat naar een uitvaart als je de overleden persoon goed gekend hebt. Dit kan bijvoorbeeld een familielid of goede vriend(in) zijn. Soms ga je naar een uitvaart om nabestaanden te steunen in het verlies. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de moeder van je allerbeste vriendin overlijdt.
Draag gepaste kleding en kies de juiste accessoires
Het is belangrijk om tijdens een uitvaart gepaste en nette kleding te dragen. Misschien heeft de overleden persoon wel een voorkeur uitgesproken voor een bepaalde kleur of stijl. Sommige mensen willen bijvoorbeeld een witte uitvaart, terwijl andere mensen vanuit religieuze overtuigingen kiezen voor de kleur zwart. Het is wel net zo netjes als je deze wens respecteert. Is er geen kledingwens uitgesproken? Kies dan voor de kleuren zwart, donkerblauw en grijs. Vanzelfsprekend dient je kleding er netjes uit te zien, zonder gaten, scheuren of vlekken.
Draag ook niet meer dan bijvoorbeeld 2 accessoires. Een zonnebril is zeker geen gek idee, maar zet deze binnen wel af. Een zakdoek of tissues bewaar je in je in een binnenzak of tas.
Laat kleine kinderen zoveel mogelijk thuis
Hoewel het zeker geen slecht idee is om kinderen bij de dood te betrekken, is het niet altijd slim om ze mee te nemen naar een begrafenis of crematie. Dit is zeker het geval als jouw zoon of dochter onder de 5 jaar een overleden persoon niet heeft gekend. In zo’n geval is het beter om kinderen thuis te houden. Kinderen kunnen al snel gaan huilen, onophoudelijk praten of zich zelfs gaan vervelen. Dit wil je de nabestaanden niet aandoen. Het is uiteraard een andere situatie als kinderen iemand heel goed hebben gekend. Kinderen vanaf 5 jaar en ouder kun je vaak zonder problemen meenemen naar een uitvaart.
Kom op tijd
Een rustig afscheid is belangrijk voor de nabestaanden van een overleden persoon. Als je niet op tijd komt bij een begrafenis of crematie trek je op een negatieve manier de aandacht naar je toe. Dit is zeker niet de bedoeling. Juist op een gevoelig moment zoals een uitvaart wil je respectvol en liefdevol overkomen. Ga daarom op tijd van huis weg.
Zet je telefoon uit
Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. Op een begrafenis of crematie kan dit soms heel storend zijn. Zet daarom het geluid af of zet je smartphone helemaal uit. Ga ook niet onnodig lopen WhatsAppen tijdens een uitvaart als dit niet nodig is. Dit is niet respectvol richting de overleden persoon en de nabestaanden.
Volg altijd de instructies op van een uitvaartondernemer
Een uitvaart is veelal tot in detail voorbereid door een uitvaartondernemer. Dit is gedaan om een uitvaart zo rustig mogelijk te laten verlopen. Daarmee wordt de familie veel stress ontnomen en is er volop ruimte voor eventuele emoties. Volg daarom te allen tijde de instructies van een uitvaartondernemer op. Deze geeft aan wanneer het tijd is om te gaan staan of zitten of wanneer het tijd is om naar een andere locatie te gaan.
Hoe handel je bij verhindering?
Kun je echt niet naar een begrafenis of crematie komen? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk een condoleancekaart schrijft. Doe dit altijd handgeschreven, want dit maakt een condoleance een stuk persoonlijker. Na een uitvaart kun je ook de nabestaanden bellen om te vragen hoe het met ze gaat.