Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Rouwvervoer vanaf en naar het buitenland

Wanneer iemand komt te overlijden, wordt deze persoon in de meeste gevallen begraven of gecremeerd in het land waar hij of zij is overleden. Er zijn echter ook gevallen waarbij het lichaam vervoerd moet worden naar een ander. Bijvoorbeeld wanneer iemand in Nederland woont, maar oorspronkelijk uit een ander land komt. Veel van deze mensen willen graag in hun geboorteland begraven worden. Ook andersom gebeurt regelmatig. Bijvoorbeeld wanneer iemand komt te overlijden tijdens een vakantie in het buitenland. Maar hoe moet het transport van het lichaam dan eigenlijk geregeld worden. Hieronder wordt alles verteld over rouwvervoer vanaf het buitenland én naar het buitenland.

Vind een uitvaartverzekering

Overlijden in het buitenland

Wanneer iemand tijdens een verblijf in het buitenland komt te overlijden, moet er uiteraard van alles geregeld worden. Dat geldt niet alleen als diegene in het buitenland op vakantie was, maar ook bij bijvoorbeeld een tijdelijk verblijf of een stage in het buitenland. Allereerst wordt er op de plaats van overlijden aangifte gedaan. De akte van overlijden moet vervolgens in Nederland worden ingeschreven.

Hoe wordt alles geregeld?

Veel hangt af van de vraag of de overledene beschikt over een reisverzekering. In dat geval kan namelijk alles via de reisverzekering zelf geregeld worden. De meeste maatschappijen hebben een alarmcentrale die je kunt inschakelen. Vervolgens zorgen zij ervoor dat het lichaam van de overledene naar Nederland wordt teruggebracht. Dat kan, afhankelijk van het land van overlijden, op verschillende manieren. Overigens zorgt de alarmcentrale van de reisverzekering er ook voor dat de kosten voor het rouwvervoer worden betaald.

Geen reisverzekering?

Als de overledene niet over een reisverzekering beschikt, worden de kosten van het rouwvervoer verhaald op familieleden of vrienden van degene die is overleden. Wanneer het nodig is kan de Nederlandse ambassade of het consulaat in het betreffende land helpen met het regelen van het vervoer. Zij betalen echter de kosten voor het vervoer niet. Wanneer niemand in de omgeving van de overledene in staat is om het rouwvervoer te betalen, zal het lichaam van de overledene niet worden teruggebracht naar Nederland. Het lichaam zal dan ter plekke worden begraven of gecremeerd volgens de lokale gewoonten. De kosten hiervan worden door het land van overlijden betaalt. In sommige gevallen is het dan nog wel mogelijk om de eigendommen van de overledene terug naar Nederland te laten sturen.

[table “1” not found /]

Rouwvervoer naar Nederland

Reisverzekering of niet, wanneer het stoffelijk overschot naar Nederland wordt vervoerd, gebeurt dit in nauwe samenwerking en samenspraak met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de Nederlandse ambassade ter plekke zal alles doen om de nabestaanden te helpen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft in nauw contact met de nabestaanden totdat het lichaam van overledene terug in Nederland is. In veel gevallen zal dit met het vliegtuig gebeuren, waarna het lichaam van de overledene kan worden bewaard in het mortuarium van Schiphol. Vanaf daar kan er vervolgens vervoer geregeld worden naar de plaats waar het lichaam opgebaard dient te worden. In de meeste gevallen is het overigens niet meer mogelijk om laatste verzorging te geven en het lichaam op te baren.

Bij het lichaam blijven?

Wanneer iemand in het buitenland overlijdt, moeten er veel formaliteiten worden geregeld. Daardoor is het lastig om te zeggen hoe lang het duurt voordat het lichaam kan worden overgebracht naar Nederland. In veel gevallen willen nabestaanden graag bij de overledene blijven. Hoewel dat begrijpelijk is, heeft het in de praktijk weinig nut. Meestal mogen de nabestaanden namelijk nauwelijks of niet in de buurt van het lichaam komen. Hoewel dat voor veel mensen lastig is, is het toch het verstandigste om alvast terug naar Nederland te gaan. Hier dient namelijk ook al van alles geregeld te worden met betrekking tot de uitvaart.

Rouwvervoer náár het buitenland

Sommige Nederlanders die in het buitenland zijn geboren, willen daar ook graag worden begraven. Daarvoor gelden verschillende regels. Om het lichaam langer te kunnen bewaren, zal het gebalsemd moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld op Schiphol, dat een eigen mortuarium heeft. Hier kunnen nabestaanden tot vlak voor het vertrek afscheid nemen van de overledene. Er moeten voor het vervoer verschillende dingen geregeld worden. Denk daarbij aan aangifte bij de Burgerlijke Stand. Dit dient in de plaats van overlijden te gebeuren. Ook voor het rouwvervoer zelf dienen er verschillende zaken geregeld worden voordat het officieel kan en mag. Daarvoor zijn namelijk enkele documenten nodig. Zodra de nabestaanden over deze documenten beschikken, mogen en kunnen ze zelf het vervoer van het stoffelijk overschot gaan regelen. Dit wordt over het algemeen niet vergoed door een uitvaartverzekering en zal dus door de nabestaanden moeten worden betaald.

Vind een uitvaartverzekering

1
Logo Monuta uitvaartverzekering
Beoordeling 9.5 / 10
427 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 2.500,- diensten + € 6.500,- vrij besteedbaar)
 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
 • Verzekering is écht flexibel. Je zit niet vast aan pakketten of diensten.
 • Altijd één vast aanspreekpunt!

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 5,30
30 jaar - € 7,48
40 jaar - € 10,84
60 jaar - € 24,68
v.a. €4,13 p/m* Bereken Premie
2
Logo Dela uitvaartverzekering
Beoordeling 9.6 / 10
615 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 6.750,- diensten + € 2.250,- vrij besteedbaar)
 • Tot 25 jaar lagere premie voor je kinderen
 • Nabestaandenzorg: praktisch, financieel, juridisch, administratief
 • Ruim 85 jaar ervaring en 3 miljoen leden!

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 6,56
30 jaar - € 8,65
40 jaar - € 11,52
60 jaar - € 24,36
v.a. €5,43 p/m* Bereken premie
3
Logo Dela uitvaartverzekering
Beoordeling 9.6 / 10
615 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 9.000,- vrij besteedbaar)
 • Tot 25 jaar lagere premie voor je kinderen
 • Nabestaandenzorg: praktisch, financieel, juridisch, administratief
 • Ruim 85 jaar ervaring en 3 miljoen leden!

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 9,42
30 jaar - € 12,44
40 jaar - € 16,57
60 jaar - € 35,02
v.a. €9,42 p/m* Bereken premie
4
Beoordeling 9 / 10
175 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 7.000,- + € 2.000,-)
 • Onderdeel van Ardanta
 • Kinderen tot 18 jaar gratis
 • Geldverzekering

Verzekerd bedrag

€ 9000
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 9,03
30 jaar - € 12,55
40 jaar - € 17,44
60 jaar - € 39,93
v.a. €9,03 p/m* Nu Niet beschikbaar
5
Beoordeling 8 / 10
188 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 7.000,- + € 2.000,-)
 • Kind tot 21 jaar meeverzekerd
 • Vrije keuze van uitvaartverzorger
 • Aanpassen is altijd mogelijk

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 8,78
30 jaar - € 11,97
40 jaar - € 16,14
60 jaar - € 35,07
v.a. €8,78 p/m* Nu Niet beschikbaar
6
Beoordeling 8.2 / 10
106 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 8.000,- + € 1.560,-)
 • Op basis van een uitvaartverzorger in de buurt
 • Wensen aanvullen aan dienstenpakket
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€ 9560,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 12,24
30 jaar - € 16,56
40 jaar - € 22,32
60 jaar - € 47,79
v.a. €12,24 p/m* Nu Niet beschikbaar
* De vanaf premies zijn berekend met geboortedatum: 1 jan 1990

Deze gegevens zijn terug te vinden op de website van de desbetreffende verzekeraar.
De precieze inhoud van de pakketten kan verschillen per verzekeraar.

Laatst gecontroleerd: 11 oktober 2023
Beoordelingen bron: uitvaartverzekering.nl
Premies per leeftijd van niet beschikbare verzekeraars zijn op te vragen bij de desbtreffende verzekeraar.
Onze werkwijze

Dit gebeurt er met uitvaartverzekeringen na een overname

Ben je van plan om een uitvaartverzekering af te sluiten, dan ligt het voor de hand om een vergelijking te maken. Je kijkt dan naar de premie, verzekerd bedrag en uitvaartzorg. Nadat je een uitvaartverzekering hebt afgesloten, bewaar je de polis online en zie je maandelijks dat je premie betaalt. Je kijkt er dan vervolgens […]

Uitvaartverzekering voor crematie populair

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Nederlanders na het overlijden de voorkeur geven aan een crematie boven een begrafenis. Het Nationaal Onderzoek naar de Dood dat in opdracht van uitvaartverzekering DELA is uitgevoerd, bevestigt dit. Uit dit onderzoek is voor voren gekomen dat 50% van de respondenten de voorkeur geeft aan een crematie tegenover 28% met […]

Meer nieuws