Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Rouw na overlijden

Gepubliceerd op 9 september 2015 in Blog.

Rouw is de periode waarin men probeert om te gaan met het verlies van een naaste. Tijdens de rouw groeit het besef dat iemand weg is en wordt dit verlies verwerkt. Rouw is een complexe periode waarin iemand in een achtbaan van emoties terecht kan komen. Iedereen rouwt op een andere manier. Bovendien verschilt het per persoon hoe lang de rouwperiode duurt.

Wat is rouw?

Rouw is het geheel aan reacties dat optreedt na het verlies van een naaste. Bij rouw wordt vaak gedacht aan verdriet en huilen, maar dit is slechts één onderdeel van rouw. Rouw kan zich ook uiten in een vorm waar iemand zich bijna obsessief stort op zijn of haar werk of hobby. Ook woede kan een onderdeel zijn van rouw. Rouw heeft ook lichamelijke gevolgen bij de meeste mensen. De eetlust kan verdwijnen of veranderen, er kan letterlijk pijn gevoeld worden en het is mogelijk dat bepaalde behoeften, zoals gezelschap hebben, veranderen.

Rouw is om deze reden erg complex: niet twee mensen rouwen op dezelfde manier. Ook de mate van rouw kan flink verschillen. Naar schatting treden bij ongeveer 20% van de mensen in rouw ernstige problemen op, waarbij bijvoorbeeld psychologische ondersteuning nodig is.

De duur van rouw

Rouw kan zeer veel tijd in beslag nemen. Het overlijden van een naaste heeft een grote impact op het leven, zeker wanneer de overledene onverwacht overlijdt of een fundamenteel onderdeel van het leven van iemand was. De zwaarste periode van rouw is vanzelfsprekend de periode na het overlijden, maar ook na tientallen jaren kan er nog sprake zijn van rouw. Een probleem hierin is onbegrip.

Mensen die verder van de overledene afstonden, sluiten de rouwperiode sneller af en begrijpen soms niet dat een naaste een jaar of enkele jaren na het overlijden nog steeds veel moeite heeft met het verlies. Voor omstanders is het erg belangrijk om te beseffen dat iedereen rouw anders ervaart. Er bestaat geen goed of fout: iemand kan ook na twintig jaar nog verdriet hebben.

Grip houden op de rouw

Naar schatting treden er bij ongeveer 20% van de mensen ernstige problemen op tijdens de rouw. Hierbij moet gedacht worden aan rouw die het leven volledig heeft overgenomen, ook lange tijd na het verlies. Het is niet erg om lange tijd te rouwen, maar het is wel schadelijk wanneer de rouw het leven lange tijd volledig overneemt. Probeer u bewust te worden van de manier waarop uw rouwproces werkt. Het kan hierbij helpen om op te schrijven wat u voelt.

Hebt u het gevoel dat u de grip op uw leven verliest, probeer dan veranderingen aan te brengen in het rouwproces. Zo kan het goed zijn om afleiding te zoeken. Bent u juist al erg veel bezig met afleiding, dan kan het juist goed zijn om het rouwproces wat meer tijd te gunnen en een periode vrij te nemen. Wees tenslotte niet bang om professionele hulp in te schakelen wanneer u de grip denkt te verliezen. Een professionele buitenstaander kan vaak beter zien wat er aan de hand is dan uzelf.

Terug naar overzicht