Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Nalatenschap aan goede doelen

Overlijden is een onderwerp waar we gelukkig steeds meer over kunnen praten in het dagelijkse leven van de huidige maatschappij: het is nu eenmaal een onvermijdelijk deel van het leven. Naast de emotionele kant van het overlijden dient er echter ook plaats gemaakt te worden voor de praktische zaken die erbij komen kijken, zoals het opstellen van het testament, het regelen van de begrafenis, enzovoort.

Het nalatenschap is één van de meest controversiële onderwerpen als het gaat om overlijden, en kan in vele gevallen tot nogal wat onduidelijkheid leiden, en vaak zelfs conflicten. Steeds meer kiezen mensen ervoor om hun bezittingen en financiële middelen over te laten aan goede doelen. Hoewel het schijnbaar gewoon gaat om een geschenk, zijn er toch een aantal zaken waar hierbij best aandacht wordt aan besteedt, en waar u zich best zo goed mogelijk over informeert.

Vind een uitvaartverzekering

Het testament opstellen

Een testament opstellen maakt deel uit van het nalatenschap, maar is niet altijd een eenvoudige opdracht. Daarom is het dan ook altijd handig om te kunnen steunen op een stappenplan, zodat u zeker bent dat uw wensen na het overlijden tot in de puntjes worden nageleefd. Vervelende situaties worden op die manier vermeden, aangezien alles op papier komt te staan. Dit is zowel rustgevend voor u als uw nabestaanden.

 1. De bezittingen in kaart brengenEerst en vooral moet er een overzicht gemaakt worden al uw eigendommen, zoals geld op rekeningen, contant geld, aandelen, vervoersmiddelen, vastgoed, kunst/antiek, juwelen, enzovoort. Ook dieren en emotionele eigendommen worden hierbij beschreven.
 2. Het nalatenschap van de eigendommen bepalenVervolgens moet bepaald worden aan wie u die bezittingen wilt nalaten. Bij het nalatenschap aan goede doelen moet vermeld worden welk doel dat precies is.
 3. Wereld wie wat krijgtDaarbij is het belangrijk om gedetailleerd weer te geven wie wat precies krijgt, zodat daar geen misverstanden kunnen over ontstaan. Zo kan u uw geld of materiële eigendommen nalaten aan personen, maar ook aan fondsen of goede doelen.
 4. Doe beroep op een notarisZodra het overzicht volledig is kunt u naar de notaris stappen om de laatste aanvullingen te maken en te controleren of alles naar behoren is opgemaakt. Daarbij kan de notaris u ook informeren over eventuele belastingsmogelijkheden als u uw bezittingen nalaat aan goede doelen.

Twee verschillende manieren om aan een goed doel na te laten

Over het algemeen zijn er twee manieren waarop u uw bezittingen aan een goed doel kunt nalaten:

 1. Het doel is een erfgenaamIn dit geval heeft het ‘goede doel’ alleen, of eventueel met andere erfgenamen, recht op het gehele nalatenschap. Dit wil zeggen dat dit doel alle baten en schulden erft. Doorgaans zal dit goede doel het nalatenschap beneficiair aanvaarden, waardoor het niet met het eigen vermogen aansprakelijk is voor eventuele schulden.
 2. Het goede doel maakt gebruik van een legaatEen legaat kan ofwel een geldsom, ofwel een goed zijn – zoals een huis, een waardevol voorwerp of een effectenportefeuille. Dit legaat moet eveneens in het testament vermeld worden, en in dit geval wordt het goede doel beschouwd als zogenaamde legataris. Een beneficiaire aanvaarding is hierbij niet nodig.

Een executeur aanstellen

Het is vervolgens aangeraden om een executeur aan te stellen in het testament. Dit is ene persoon die wettelijk kan verklaren dat het nalatenschap positief genoeg is om schulden te vereffenen, wat bijvoorbeeld bij een beneficiaire aanvaarding vereist is. Hierdoor is de wettelijke vereffening van het nalatenschap overbodig, wat dan weer een hoop werkzaamheden en administratie bespaart.

Het belastingsvoordeel van een nalatenschap voor een goed doel

Tenslotte is het belangrijk te weten dat bij het nalaten van bezittingen aan goede doelen gebruik kan gemaakt worden van een belastingvoordeel. In dit geval is het nalatenschap immers meestal fiscaal aftrekbaar. Welk bedrag u precies terugkrijgt van de belastingen, is afhankelijk van verschillende factoren.

 1. De manier van nalaten (eenmaligof gedurende meerdere jaren)
 2. Geeft u het nalatenschap vanuit uw eigen zaak of niet?
 3. Regelt u het nalatenschap met behulp van een notaris, of gebeurt het onderhands?

Daarbij worden nog andere eisen gesteld aan het doel waaraan u het eigendom nalaat om in aanmerking te kunnen komen voor een fiscale aftrek van het nalatenschap.

Vind een uitvaartverzekering

1
Logo Dela uitvaartverzekering
Beoordeling 9.6 / 10
615 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 6.750,- + € 2.250,-)
 • Complete uitvaart tegen lage premie
 • Altijd aan te passen aan uw wensen
 • Natura en geldverzekering!

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 7,13
30 jaar - € 9,41
40 jaar - € 12,54
60 jaar - € 26,50
v.a. €9,41 p/m* Bereken premie
2
Logo Monuta uitvaartverzekering
Beoordeling 9.4 / 10
427 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 6.800,- + € 2.200,-)
 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
 • Verzekering is écht flexibel. Je zit niet vast aan pakketten of diensten.
 • Altijd één vast aanspreekpunt!

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 6,74
30 jaar - € 9,31
40 jaar - € 13,10
60 jaar - € 27,61
v.a. €9,31 p/m* Bereken premie
3
Logo Ardanta uitvaartverzekering
Beoordeling 8 / 10
188 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 7.000,- + € 2.000,-)
 • Kind tot 21 jaar meeverzekerd
 • Vrije keuze van uitvaartverzorger
 • Aanpassen is altijd mogelijk

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 10,16
30 jaar - € 13,48
40 jaar - € 17,79
60 jaar - € 37,15
v.a. €13,84 p/m* Bereken premie
4
Logo PC Uitvaart
Beoordeling 9 / 10
175 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 7.000,- + € 2.000,-)
 • Onderdeel van Ardanta
 • Kinderen tot 18 jaar gratis
 • Geldverzekering

Verzekerd bedrag

€ 9000
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar -
30 jaar -
40 jaar -
60 jaar -
v.a. €14,08 p/m* Niet beschikbaar
* De vanaf premies zijn berekend met geboortedatum: 1 jan 1990

Deze gegevens zijn terug te vinden op de website van de desbetreffende verzekeraar.
De precieze inhoud van de pakketten kan verschillen per verzekeraar.

Laatst gecontroleerd: 20 januari 2022
Beoordelingen bron: uitvaartverzekering.nl
Premies per leeftijd van niet beschikbare verzekeraars zijn op te vragen bij de desbtreffende verzekeraar.
Onze werkwijze

Premies bepaalde uitvaartverzekeringen stijgen fors

Er zijn uitvaartverzekeringen waarvan de premie sinds kort fors zijn gestegen. Een voorbeeld daarvan betreft bepaalde uitvaartverzekeringen van Ardanta. Dit heeft te maken met een hoge stijging van de kosten. De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de situatie in oktober vorig jaar laten een kostenstijging zien van gemiddeld 14,3%. […]

Logo Ardanta uitvaartverzekering

Geen indexering uitvaartverzekering uit 1936

De Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van Kifid heeft onlangs een uitspraak gedaan betreffende een uitvaartverzekering uit 1936. Het verzekerde bedrag van de uitvaartverzekering uit 1936 bedroeg 100 gulden. Dit is door de verzekeraar uitgekeerd met een bedrag van € 45. De Geschillencommissie heeft geoordeeld dat de verzekeraar niet meer hoeft uit te betalen dan het verzekerd […]

Meer nieuws