Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Independer stopt met uitvaartpolis

Gepubliceerd op 18 juni 2015 in Nieuws.

Het is niet meer mogelijk om uitvaartverzekeringen eerst te vergelijken om deze daarna via Independer af te sluiten. Dit naar aanleiding van een wijziging in de regels over vergoedingen, zodat er door Independer geen geld meer aan verdiend kan word

Het vergelijken van uitvaartverzekeringen werd nog wel in stand gehouden om consumenten een vergelijking te laten maken tussen uitvaartverzekeringen. Independer heeft in de betreffende periode echter geen model kunnen vinden om op de uitvaartmodule te verdienen.

 

Interpretatie bemiddeling
In november 2014 is er sprake geweest van een verandering ten aanzien van de interpretatie met betrekking tot de bemiddeling. Voor die periode gold dat er sprake was van bemiddeling op het moment dat een vergelijkingssite gegevens van de klant doorgaf aan een verzekeraar. Sinds november 2014 is er echter al sprake van bemiddel op het moment dat er op de site wordt gevraagd naar persoonlijke gegevens van de klant, zoals een geboortedatum of het gewenste verzekerd bedrag voor de uitvaartverzekering.
Ook als deze gegevens niet aan de verzekeraar worden doorgegeven, geeft de wettelijke interpretatie aan dat het om bemiddeling gaat. De werkwijze waarin klanten naar gegevens werd gevraagd die niet aan de verzekeraar werden doorgegeven heeft ertoe geleid dat de diensten van Independer op het gebied van uitvaartverzekering als bemiddeling worden gezien.

Aangezien uitvaartverzekeringen onder het in 2013 ingevoerde provisieverbod vallen, mag Independer sinds de nieuwe wettelijke interpretatie geen vergoeding meer krijgen van uitvaartverzekeraars.

 

Transparante markt
Er worden door Independer meerdere vergelijkingsmodules geboden, waar weinig inkomsten mee worden verdiend. De vergelijkingssite heeft onder meer als doel om belangrijke markten meer transparant te laten zijn. De transparantie moet leiden tot meer kwaliteit en consumenten kunnen beter worden geholpen bij het maken van een keuze. Bezoekers van Independer kunnen gratis gebruikmaken van de diensten op de website en bijvoorbeeld hypotheken vergelijken, maar ook ziekenhuizen en huisartsen.
De kosten voor het in stand houden van deze modules worden voldaan door inkomsten uit andere modules. Het is echter niet verantwoord om de uitvaartmodule in stand te houden, waarbij er overigens wel getracht is om naar alternatieven te zoeken. Zelfs het dekkend krijgen van de kosten van het gebruik van de uitvaartmodule is niet gelukt. Er is geen andere oplossing gevonden en daarom heeft Independer ervoor gekozen om te stoppen met het vergelijken van uitvaartverzekeringen en het laten afsluiten van uitvaartverzekeringen via de website.
Het heeft natuurlijk deels impact op de consument, maar er zijn nog genoeg andere mogelijkheden om uitvaartverzekeringen te vergelijken. De consument kan altijd zelf op zoek gaan naar informatie en websites van uitvaartverzekeraars bezoeken om daar online een premieberekening te laten uitvoeren. Ook zijn er andere vergelijkingssites die uitvaartverzekeraars in een handig overzicht hebben opgenomen, zodat bezoekers snel een indruk kunnen krijgen van de premies. Overigens blijft Independer wel de contactgegevens van meerdere uitvaartverzekeraars op de website tonen.

Terug naar overzicht