Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Een toespraak houden tijdens de uitvaartdienst

Gepubliceerd op 30 september 2015 in Blog.

Een belangrijk moment tijdens een uitvaartdienst is het moment waarop toespraken worden gehouden door nabestaanden. Een toespraak maakt de uitvaart persoonlijk en helpt de aanwezigen in het verwerkingsproces. De aanwezigen kunnen herinnerd worden aan de mooie momenten in het leven van de overledene, maar ook bewust worden gemaakt van lastige momenten uit zijn of haar leven.

Keuze om een toespraak te houden

Als nabestaande kan het zijn dat u gevraagd wordt om een toespraak te houden. Het houden van een toespraak tijdens de uitvaartdienst van een naaste is eervol en ook waardevol, maar bovendien erg lastig. Spreken over de overledene is erg confronterend, zeker tijdens een uitvaartdienst. Voordat u een besluit neemt, is het daarom verstandig om goed na te denken of u in staat bent een toespraak te houden. Het is volstrekt normaal dat u emotioneel wordt tijdens een toespraak, maar wanneer het hierdoor bijna onmogelijk wordt om een toespraak te houden, is het beter om ervan af te zien.

Een toespraak schrijven

Het schrijven van een mooie toespraak is lastiger dan vaak gedacht wordt. Er moet met verschillende punten rekening gehouden worden, zoals de toon die de toespraak moet hebben en ook wat er verteld moet worden. Meestal wordt ervoor gekozen een toespraak te schrijven waarin de mooie kanten van het leven van de overledene worden besproken. Denk bijvoorbeeld na over de prestaties van de overledene of een goede eigenschap waar de overledene bekend om stond.

Rode draad
Een goede toespraak heeft één rode draad waaromheen het verhaal wordt verteld. Deze rode draad kan een hobby van de overledene zijn, een baan, een eigenschap of ander kenmerk. Probeer de toespraak te schrijven vanuit deze rode draad.

Inleiding, midden en einde
Voortbordurend op de rode lijn, moet de toespraak een duidelijke kop en staart hebben. Leidt het verhaal in, kom tot een boodschap of verhaal en sluit het verhaal met een mooie conclusie of laatste opmerking af. Een goede afsluiting van een toespraak geeft de aanwezigen van de uitvaartdienst een voldaan, warm gevoel.

Woordgebruik
Belangrijk is dat de toespraak in eigen woorden wordt geschreven. Tijdens de toespraak zullen er momenten zijn dat het lastig is om door te gaan. Kies daarom niet voor woorden die u anders ook niet zou gebruiken.

Overledene aanspreken of niet
Een toespraak kan gericht zijn aan de overledene of vooral aan de aanwezigen. Een goede toespraak heeft hierin meestal een middenweg gevonden. Richt de toespraak af en toe tot de overledene, maar betrek ook de aanwezigen in het verhaal.

Wees niet bang voor een grap of negatieve puntjes
De toespraak hoeft zich niet enkel te richten op de positieve kanten van de overledene. Natuurlijk willen de nabestaanden hem of haar vooral positief herinneren, maar het kan geen kwaad om een mindere kant mee te nemen in het verhaal. Dit maakt het verhaal herkenbaarder en kan ook worden gebruikt om een grapje te maken.

De toespraak goed uitvoeren

Er is bijna geen ontkomen aan dat u op een bepaald moment tijdens de toespraak emotioneel wordt. Dat is niet erg en volstrekt normaal. Natuurlijk wilt u de toespraak wel zo goed en duidelijk mogelijk overbrengen op de aanwezigen. Er zijn verschillende manieren om de toespraak zo goed mogelijk voor te dragen:

  • Lees de toespraak van ten voren zo vaak door, dat de woorden u niet meer zoveel doen als aan het begin. Hierdoor is de kans minder groot dat u emotioneel wordt tijdens de voordracht.
  • Neem de tijd. Misschien wilt u zo snel mogelijk klaar zijn wanneer u eenmaal voor de aanwezigen staat, maar het is beter om de toespraak rustig voor te dragen. Zo is de kans minder groot dat u struikelt over woorden.
  • Zorg voor een glaasje water dat gedronken kan worden wanneer u een droge mond krijgt.
  • Kijk de aanwezigen aan. Niet alleen maakt dit de toespraak persoonlijker, ook geeft het u als voordrager steun tijdens het geven van de toespraak.

Terug naar overzicht