Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Wat kost ritueelbegeleiding bij een uitvaart?

Ritueelbegeleiding komt bij een uitvaart regelmatig voor. Er zijn diverse culturen en geloven waar rituelen onderdeel uitmaken van de afscheidsdienst. Een ritueelbegeleider is niet de organisator van de uitvaart, maar biedt begeleiding tijdens de afscheidsdienst. Of vlak na het overlijden als er speciale gebruiken van toepassing zijn. De uitvaartverzorger regelt vooral de praktische kant voor de uitvaart. Het kost uiteraard geld om van de diensten van een ritueelbegeleider gebruik te maken. Deze kosten zijn te dekken via de uitvaartverzekering die tot uitbetaling komt na een overlijden.  De kosten variëren overigens en zijn onder meer afhankelijk van de wensen en de uitvoering van rituelen.

Is ritueelbegeleiding duur?

Het tarief van een ritueelbegeleider is niet alleen afhankelijk van de wensen en uitvoering. Er is namelijk een ruime keuze uit ritueelbegeleiders die elk andere kosten in rekening brengen. Er zijn overigens wel indicaties te geven voor de kosten van ritueelbegeleiding. Daarbij valt te denken aan een bedrag van bijvoorbeeld ongeveer 250 euro tot 350 euro voor een persoonlijke overdenking op schrift. Uiteraard hoort hier een uitgebreid gesprek bij. Het is al duurder om voor een complete afscheidsviering te kiezen. De kosten liggen dan gemiddeld al op 500 euro. Dan zijn er ook nog tarieven per onderdelen, zoals bijvoorbeeld ook mogelijk om een rouwgedicht te laten schrijven. Deze kosten komen als onderdeel van ritueelbegeleiding gemiddeld uit op 100 euro. U kunt er ook nog voor kiezen om een uitvaartfotograaf in te huren om de dienst te filmen of te fotograferen.

Kosten ritueelbegeleiding en uitvaartverzekering

Bij een uitvaartverzekering met een kapitaal dat vrijkomt, is het gehele bedrag aan de uitvaart te besteden. Het staat de nabestaanden dan ook vrij om een deel daarvan te gebruiken voor de kosten van ritueelbegeleiding. Bij een natura uitvaartpolis geldt dat er geen bedrag vrijkomt om vrij te besteden, maar dat er diensten beschikbaar zijn. Ritueelbegeleiding vormt daar geen standaard onderdeel van. Dat neemt niet weg dat het altijd mogelijk is om een ritueelbegeleider in te schakelen. Indien de kosten niet vanuit de uitvaartverzekering te betalen zijn, draaien de nabestaanden zelf op voor de kosten. Overigens zijn de kosten van deze vorm van begeleiding meestal vrij van btw.
Niet alle ritueelbegeleiders zijn btw-vrij. Als de ritueelbegeleider de uitvaartplechtigheid volledig voorbereidt en uitvoert, treedt hij/zij als het ware op als lijkbezorger / uitvaartleider en valt onder de vrijstelling van BTW. Losse dienstverlening (alleen teksten schrijven, spreken, rituele handelingen) zijn BTW-plichtig. Het is verder wel mogelijk dat er extra kosten van toepassing zijn als het bijvoorbeeld om de vergoeding van reiskosten gaat.

Verschil in kosten

De ritueelbegeleiders hanteren elk eigen tarieven en dat zorgt voor een verschil in kosten. De tarieven spelen mogelijk een rol bij een keuze, maar er is een ander belangrijk aspect. Dat is dat de persoonlijke voorkeur en klik bij de keuze voor een ritueelbegeleider van belang is. Het is een emotionele periode als het gaat om het organiseren van rituelen voor de uitvaart of rond het overlijden. Dan is het juist belangrijk dat er een goede klik is met de ritueelbegeleider. Daarom is het ook niet aan te raden om bij het maken van een keuze deze te baseren op de kosten. Bovendien is er bij een uitvaartverzekering met vrij besteedbare ruimte voorzien in de vergoeding van kosten van ritueelbegeleiding.

1
Logo Dela uitvaartverzekering
Beoordeling 9.6 / 10
615 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 6.750,- + € 2.250,-)
 • Complete uitvaart tegen lage premie
 • Altijd aan te passen aan uw wensen
 • Natura en geldverzekering!

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 7,13
30 jaar - € 9,41
40 jaar - € 12,54
60 jaar - € 26,50
v.a. €9,41 p/m* Bereken premie
2
Logo Monuta uitvaartverzekering
Beoordeling 9.4 / 10
427 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 6.800,- + € 2.200,-)
 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
 • Verzekering is écht flexibel. Je zit niet vast aan pakketten of diensten.
 • Altijd één vast aanspreekpunt!

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 6,74
30 jaar - € 9,31
40 jaar - € 13,10
60 jaar - € 27,61
v.a. €9,31 p/m* Bereken premie
3
Logo Ardanta uitvaartverzekering
Beoordeling 8 / 10
188 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 7.000,- + € 2.000,-)
 • Kind tot 21 jaar meeverzekerd
 • Vrije keuze van uitvaartverzorger
 • Aanpassen is altijd mogelijk

Verzekerd bedrag

€ 9.000,-
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar - € 10,16
30 jaar - € 13,48
40 jaar - € 17,79
60 jaar - € 37,15
v.a. €13,84 p/m* Bereken premie
4
Logo PC Uitvaart
Beoordeling 9 / 10
175 beoordelingen

Uitvaartverzorger + Geldbedrag

(€ 7.000,- + € 2.000,-)
 • Onderdeel van Ardanta
 • Kinderen tot 18 jaar gratis
 • Geldverzekering

Verzekerd bedrag

€ 9000
 • Crematie
 • Begrafenis

Premie per leeftijd

18 jaar -
30 jaar -
40 jaar -
60 jaar -
v.a. €14,08 p/m* Niet beschikbaar
* De vanaf premies zijn berekend met geboortedatum: 1 jan 1990

Deze gegevens zijn terug te vinden op de website van de desbetreffende verzekeraar.
De precieze inhoud van de pakketten kan verschillen per verzekeraar.

Laatst gecontroleerd: 20 januari 2022
Beoordelingen bron: uitvaartverzekering.nl
Premies per leeftijd van niet beschikbare verzekeraars zijn op te vragen bij de desbtreffende verzekeraar.
Onze werkwijze

Premies bepaalde uitvaartverzekeringen stijgen fors

Er zijn uitvaartverzekeringen waarvan de premie sinds kort fors zijn gestegen. Een voorbeeld daarvan betreft bepaalde uitvaartverzekeringen van Ardanta. Dit heeft te maken met een hoge stijging van de kosten. De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de situatie in oktober vorig jaar laten een kostenstijging zien van gemiddeld 14,3%. […]

Logo Ardanta uitvaartverzekering

Geen indexering uitvaartverzekering uit 1936

De Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van Kifid heeft onlangs een uitspraak gedaan betreffende een uitvaartverzekering uit 1936. Het verzekerde bedrag van de uitvaartverzekering uit 1936 bedroeg 100 gulden. Dit is door de verzekeraar uitgekeerd met een bedrag van € 45. De Geschillencommissie heeft geoordeeld dat de verzekeraar niet meer hoeft uit te betalen dan het verzekerd […]

Meer nieuws