v.a. €4,13 p/m*
Wat kost ritueelbegeleiding bij een uitvaart?
Ritueelbegeleiding komt bij een uitvaart regelmatig voor. Er zijn diverse culturen en geloven waar rituelen onderdeel uitmaken van de afscheidsdienst. Een ritueelbegeleider is niet de organisator van de uitvaart, maar biedt begeleiding tijdens de afscheidsdienst. Of vlak na het overlijden als er speciale gebruiken van toepassing zijn. De uitvaartverzorger regelt vooral de praktische kant voor de uitvaart. Het kost uiteraard geld om van de diensten van een ritueelbegeleider gebruik te maken. Deze kosten zijn te dekken via de uitvaartverzekering die tot uitbetaling komt na een overlijden. De kosten variëren overigens en zijn onder meer afhankelijk van de wensen en de uitvoering van rituelen.
Is ritueelbegeleiding duur?
Het tarief van een ritueelbegeleider is niet alleen afhankelijk van de wensen en uitvoering. Er is namelijk een ruime keuze uit ritueelbegeleiders die elk andere kosten in rekening brengen. Er zijn overigens wel indicaties te geven voor de kosten van ritueelbegeleiding. Daarbij valt te denken aan een bedrag van bijvoorbeeld ongeveer 250 euro tot 350 euro voor een persoonlijke overdenking op schrift. Uiteraard hoort hier een uitgebreid gesprek bij. Het is al duurder om voor een complete afscheidsviering te kiezen. De kosten liggen dan gemiddeld al op 500 euro. Dan zijn er ook nog tarieven per onderdelen, zoals bijvoorbeeld ook mogelijk om een rouwgedicht te laten schrijven. Deze kosten komen als onderdeel van ritueelbegeleiding gemiddeld uit op 100 euro. U kunt er ook nog voor kiezen om een uitvaartfotograaf in te huren om de dienst te filmen of te fotograferen.
Kosten ritueelbegeleiding en uitvaartverzekering
Bij een uitvaartverzekering met een kapitaal dat vrijkomt, is het gehele bedrag aan de uitvaart te besteden. Het staat de nabestaanden dan ook vrij om een deel daarvan te gebruiken voor de kosten van ritueelbegeleiding. Bij een natura uitvaartpolis geldt dat er geen bedrag vrijkomt om vrij te besteden, maar dat er diensten beschikbaar zijn. Ritueelbegeleiding vormt daar geen standaard onderdeel van. Dat neemt niet weg dat het altijd mogelijk is om een ritueelbegeleider in te schakelen. Indien de kosten niet vanuit de uitvaartverzekering te betalen zijn, draaien de nabestaanden zelf op voor de kosten. Overigens zijn de kosten van deze vorm van begeleiding meestal vrij van btw.
Niet alle ritueelbegeleiders zijn btw-vrij. Als de ritueelbegeleider de uitvaartplechtigheid volledig voorbereidt en uitvoert, treedt hij/zij als het ware op als lijkbezorger / uitvaartleider en valt onder de vrijstelling van BTW. Losse dienstverlening (alleen teksten schrijven, spreken, rituele handelingen) zijn BTW-plichtig. Het is verder wel mogelijk dat er extra kosten van toepassing zijn als het bijvoorbeeld om de vergoeding van reiskosten gaat.
Verschil in kosten
De ritueelbegeleiders hanteren elk eigen tarieven en dat zorgt voor een verschil in kosten. De tarieven spelen mogelijk een rol bij een keuze, maar er is een ander belangrijk aspect. Dat is dat de persoonlijke voorkeur en klik bij de keuze voor een ritueelbegeleider van belang is. Het is een emotionele periode als het gaat om het organiseren van rituelen voor de uitvaart of rond het overlijden. Dan is het juist belangrijk dat er een goede klik is met de ritueelbegeleider. Daarom is het ook niet aan te raden om bij het maken van een keuze deze te baseren op de kosten. Bovendien is er bij een uitvaartverzekering met vrij besteedbare ruimte voorzien in de vergoeding van kosten van ritueelbegeleiding.