Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Sociale media bij overlijden

We denken liever niet na over de dood, maar toch kan deze zomaar zijn intrede doen. Als je plotseling komt te overlijden, zadel jij je nabestaanden op met je social media accounts. In de praktijk blijkt dat je eigenlijk helemaal niet stil staat bij wat je achterlaat op social media wanneer je komt te overlijden. Voor nabestaanden is het vaak heel waardevol wat je nalaat op social media. Het kan zelfs een online monument worden. Wat voor stappen kan een vriend(in) of familielid ondernemen om een account te verwijderen of wellicht iets anders met het account te doen?

Vind een uitvaartverzekering

Social media bieden mogelijkheden genoeg na jouw overlijden

Als je willekeurig aan voorbijgangers op straat vraagt of ze actief zijn op social media, dan zal een overgrote meerderheid dit zeker bevestigen. Toch zijn veel mensen helemaal niet bezig met de vraag wat er gebeurt met je social media accounts als je plotseling overlijdt. De meeste mensen denken er niet eens over na of zijn zich niet bewust van het feit dat er verschillende mogelijkheden zijn na je overlijden met betrekking tot het beheren van je social media accounts.

Social media profielen verwijderen

Nabestaanden kunnen een verzoek indienen bij social media kanalen zoals Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter, YouTube en Pinterest om een pagina of profiel te verwijderen. Dit is een voor de hand liggende optie als niemand van jouw familie actief is op social media of wanneer er geen behoefte is om een online herdenkingsplek in te richten.

Een online gedenkplek voor nabestaanden

Naast het verwijderen van een account op social media is het voor nabestaanden ook een optie om online een herdenkingsplaats in te richten voor een overledene. Bij zowel Facebook als Instagram is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om een herdenkingsstatus aan te vragen. Dit betekent echter wel dat er geen berichten op foto’s meer geplaatst kunnen worden. Het is daarom ook een optie om een ‘in memorial’ pagina aan te maken. Daarmee creëer je een besloten groep waarin familie en vrienden herinneringen uitwisselen over een dierbaar persoon die hen ontvallen is.

Hoe geef je dit praktisch vorm?

Soms is het heel duidelijk wat iemand wenst bij zijn of haar overlijden. Misschien heeft een familielid of vriend(in) uitgesproken wat er met zijn of haar social media account moet gebeuren. Na het overlijden kun je een formulier invullen en indienen bij de helpdesk pagina’s van de diverse social media accounts. Dit kan bijvoorbeeld permanente verwijdering van een account zijn of het aanvragen van een herdenkingsstatus. Het is in ieder geval mogelijk om met een bewijsstuk van overlijden (overlijdensakte) een profiel te laten verwijderen.

Hoe ziet jouw (online) gedenkplek eruit?

Het kan geen kwaad om eens na te denken over wat je wilt met jouw social media accounts na je overlijden. Wil je dat mensen jou herinneren op social media of verdwijn je liever van alle social media kanalen? Maak kenbaar aan mensen die dichtbij je staan hoe je dit graag voor je ziet of schrijf het desnoods op. Het is zelfs mogelijk dit op te nemen in je testament.

Kortom, denk goed na over wat je wilt en kies voor een optie waar jij je goed bij voelt.

Vind een uitvaartverzekering

Tevredenheid over uitvaartverzekeraars

Grotere tevredenheid over uitvaartverzekeraars

Ieder jaar vindt er een tevredenheidsonderzoek plaats naar uitvaartverzekeraars. Onlangs hebben er zevenhonderd intermediairs meegedaan aan dit onderzoek. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de tevredenheid over uitvaartverzekeraars is toegenomen. Het lijkt een jaarlijkse trend te zijn dat ieder jaar de tevredenheid groeit. Overigens is uit het Ipsos Totaal Onderzoek Financiële Diensten Tracker […]

Vrienden niet op begrafenis

Vrienden niet welkom op de uitvaart

Dertig procent van de Nederlanders heeft sommige vrienden en kennissen die ze niet op de uitvaart willen hebben. In veel gevallen is al aan de desbetreffende personen doorgegeven dat ze niet welkom zijn. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van verzekeraar en uitvaartverzorger Monuta. Ondanks dat veruit de meeste […]

Meer nieuws

Best beoordeelde verzekeringen

Logo Dela uitvaartverzekering

V.a. €4,91 p/m prijs per leeftijd

Bekijken

Logo Yarden

V.a. €6,31 p/m prijs per leeftijd

Bekijken

Logo Ardanta uitvaartverzekering

V.a. €6,71 p/m prijs per leeftijd

Bekijken