v.a. €4,13 p/m*
Bij het overlijden van een partner kan de achterblijvende persoon te maken krijgen met schulden die niet of nauwelijks betaald kunnen worden. Zo kan het zijn dat de nabestaande besluit te verhuizen, omdat het huis te groot is na het overlijden van een bewoner. Bijvoorbeeld door een slechte economie is het mogelijk dat de verkoopprijs van het huis niet voldoende is om de hypotheekschuld te betalen. Onder bepaalde voorwaarden kan de restschuld worden kwijtgescholden door de kredietverstrekker.
Kwijtschelding restschuld hypotheek
De restschuld die kan ontstaan bij de verkoop van een koopwoning, kan soms worden kwijtgescholden. Wel moet hiervoor aan enkele voorwaarden voldaan worden. Zo moet de hypotheek zijn afgesloten onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wanneer dit het geval is, wordt er maandelijks een groter bedrag betaald, maar zijn er ook meer zekerheden op de lange termijn, waaronder de mogelijkheid tot kwijtschelding van een restschuld.
Een belangrijke voorwaarde voor kwijtschelding is dat de verkoop van de woning gedwongen is door een bepaalde gebeurtenis, zoals arbeidsongeschiktheid of het overleden van een partner. Bovendien moeten de betalingen tot aan het overlijden voldaan zijn. Ook moet de woning goed onderhouden zijn. Kort gezegd moet de bewoner er alles aan gedaan hebben om ervoor te zorgen dat een eventuele restschuld zo klein mogelijk is.
Makelaar inschakelen bij verkoop woning
Om in aanmerking te komen voor een kwijtschelding van de restschuld na het overlijden van een partner, moet de woning verkocht worden door een makelaar. Het is niet geoorloofd om de woning zelf te verkopen via andere kanalen. Op deze manier weet de kredietverstrekker zeker dat een onafhankelijke expert zorgt voor een zo hoog mogelijke verkoopprijs en dus een zo klein mogelijke restschuld. Het is bovendien niet geoorloofd om na de verkoop van de woning een reserve over te houden, waarmee de restschuld eigenlijk afbetaald zou kunnen worden.
Procedure kwijtschelding restschuld
Wanneer een woning met een verlies verkocht gaat worden, moet de hypotheekverstrekker hier eerst mee akkoord gaan. Is dit het geval, dan stelt de hypotheekverstrekker een verliesdeclaratie op, die vervolgens naar de NHG verstuurd wordt. De NHG beoordeelt vervolgens de aanvraag volgens de voorwaarden die eerder besproken zijn. Gaat ook de NHG akkoord, dan volgt er een volledige kwijtschelding van de restschuld. Voor de nabestaande volgt er een BKR-registratie. Normaal gesproken is het met een BKR-registratie vrijwel onmogelijk om nieuwe leningen aan te vragen, maar in dit geval heeft de BKR-registratie geen gevolgen voor toekomstige kredietaanvragen.