De uitvaart en religie

Elke uitvaart is anders. Hier kom je achter als je een uitvaart meemaakt vanuit een andere cultuur, traditie of religie. Rouwrituelen in culturen en religies kunnen soms flink van elkaar verschillen. Wil je meer weten over de rouwrituelen die worden toegepast binnen bepaalde religies? Ontdek hier de religieuze verschillen met betrekking tot een overlijden en/of uitvaart.

Christelijke uitvaart

De kerken in Nederland lopen steeds meer leeg. Dit betekent echter niet dat mensen in Nederland zich niet meer verbonden voelen met de kerk of met het christelijk geloof. Bij een christelijke uitvaart wordt er veelal gekozen voor een begrafenis vanwege het geloof in een wederopstanding, maar de laatste jaren kiest men ook wel voor een crematie. Bij zowel een katholieke als protestantse uitvaart wordt er vaak gebeden, uit de bijbel gelezen en het ‘Onze Vader’ gebeden. Over het algemeen is een christelijke uitvaart sober en ingetogen.

Islamitische uitvaart

Een Islamitische uitvaart wordt gekenmerkt door veel rituelen. Zo wordt er altijd gekozen voor een begrafenis en niet voor een crematie. Bovendien wordt een overleden persoon ritueel gewassen. Het begraven gebeurt zo snel mogelijk na het overlijden en met het gezicht richting Mekka. Bij een uitvaart wordt er stil gestaan bij de overgang van de dood naar het leven. Moslims geloven namelijk in een leven na de dood. Vooral de wat oudere moslims willen graag in hun eigen land begraven worden.

Joodse uitvaart

Binnen het Jodendom staat het leven centraal. Dit geldt ook bij het levenseinde van een Joods persoon. De dood mag niet bespoedigd worden door bijvoorbeeld het toedienen van euthanasie. Bij het overlijden van een Joods iemand wordt er een kaarsje of lampje aangestoken dat blijft branden tot de begrafenis. Het lichaam wordt ritueel gewassen en daarnaast wordt er gekozen voor een begrafenis. De meeste Joden geloven in een wederopstanding van het lichaam of in de eeuwigheid van de ziel. Een Joodse uitvaart is over het algemeen erg sober, kleding wordt door de familie gescheurd als teken van verdriet en er worden 7 dagen van intensieve rouw beoefend.

Boeddhistische uitvaart

Iedere religie neemt op zijn eigen manier afscheid. Dat geldt ook voor het Boeddhisme. Boeddhistische mensen gedenken een overleden persoon tijdens het ‘Hongerige geestenfestival’. Er wordt zowel geld als wierook verbrand. Dit wordt gedaan om de geesten gunstig te stemmen. Bijna altijd wordt een Boeddhist gecremeerd en wordt er soms voor gekozen voor een Boeddhistisch leider die de ceremonie leidt. Dit wordt niet alleen gedaan om het bewustzijn te reinigen, maar ook om een goed karma te creëren voor de overleden persoon.

Hindoeïstische uitvaart

Reïncarnatie of wedergeboorte staat centraal bij een Hindoeïstische uitvaart. Na het overlijden wordt een Hindoeïstisch persoon naar het uitvaartcentrum gebracht zodat de religieuze rituelen kunnen worden uitgevoerd. De directe familie wast en verzorgt de overleden persoon. Bij een man wordt het haar op een klein plukje na afgeschoren. De vrouw draagt het haar los in de kist. Er wordt veelal witte of zwarte kleding gedragen. Een overleden persoon wordt over het algemeen zonder kist gecremeerd.

Chinese uitvaart

Binnen de Chinese gemeenschap zijn diverse stromingen zichtbaar. De meeste Chinezen worden geïnspireerd door het confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Dit is terug te zien in de rituelen die worden toegepast bij een uitvaart. Vooral voorouders nemen een belangrijke plaats in tijdens een uitvaart. Er wordt veelal wierook aangestoken. Er worden grote sommen nep geld verbrand en stukjes jade moeten voorkomen dat de ziel van een overleden persoon ontsnapt. Chinezen geloven dat een overleden persoon een reis aflegt van 6 dagen, daarom moet er voldoende kleding en eten mee de kist in. Er wordt gekozen voor een uitvaart in de kleur wit en traditioneel wordt er vuurwerk afgestoken om de boze geesten te verjagen.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee

100% vond deze pagina nuttig. Gebaseerd op 1 beoordeling(en).