Online uw uitvaartverzekering vergelijken

De as bewaren

Na de crematie blijft een hoeveelheid as over die wordt overgedragen aan de nabestaanden. In principe mogen de nabestaanden zelf bepalen wat er met deze as gebeurt. Het is gebruikelijk om de as in een urn te bewaren op een bijzondere plek, maar ook verwerking in sieraden of uitstrooiing van de as komt veel voor. Meestal bestaat er na de crematie een zogenaamde bezinningsperiode van enkele weken, waarin de as wordt bewaard in een algemene nis van het uitvaartcentrum. De nabestaanden kunnen in deze periode bepalen wat er met de as gebeurt.

Vind een uitvaartverzekering

As bewaren in urn

De as wordt in veel gevallen bewaard in een urn. Een urn is in de klassieke vorm een pot of vaas, maar wordt tegenwoordig in veel vormen en maten geproduceerd. Bij sommige uitvaartverzekeringen is een standaard urn gedekt. Een gemiddelde urn kost tussen de € 100 en € 500, maar prijzen kunnen sterk verschillen afhankelijk van het materiaal en de wijze van productie.

Nabestaanden kunnen zelf bepalen waar de urn geplaatst wordt. De urn kan in een nis in een gedenkmuur geplaatst worden bij het uitvaartcentrum. Deze muur wordt ook wel een columbarium genoemd. Het is ook mogelijk om de urn mee naar huis te nemen en zelf een plek te kiezen.

As verdelen en verwerken in objecten

De as kan verdeeld worden over verschillende nabestaanden die vervolgens zelf kunnen bepalen wat ze ermee doen. Het komt steeds vaker voor dat de as wordt verwerkt in sieraden, zoals een ketting of ring. Het is zelfs mogelijk om de as te tatoeëren bij sommige tatoeage zaken. Ook hierover bestaat geen regelgeving die bepaalde handelingen verbiedt of juist verplicht: de nabestaanden zijn vrij in hun keuze. De prijs voor de verwerking van as in sieraden verschilt per type sieraad en materiaal. Een prijs van € 100 tot enkele honderden euro’s is hierbij gebruikelijk.

As verstrooien

Nabestaanden kiezen er regelmatig voor (een deel van) de as te verstrooien op een bijzondere locatie. Veel uitvaartondernemingen hebben speciale strooivelden, maar het is ook mogelijk om de as te verstrooien op open zee. De as mag in principe niet zo maar verstrooid worden op een willekeurige plek. Hiervoor moet eerst toestemming worden gevraagd bij de gemeente waartoe de locatie behoort. Hoewel gemeentes in de regel proberen om de nabestaanden tegemoet te komen, wordt er wel kritisch gekeken naar de aanvraag. Hou hier rekening mee bij het bepalen van de beste locatie om de as uit te strooien.

Vind een uitvaartverzekering

Tevredenheid over uitvaartverzekeraars

Grotere tevredenheid over uitvaartverzekeraars

Ieder jaar vindt er een tevredenheidsonderzoek plaats naar uitvaartverzekeraars. Onlangs hebben er zevenhonderd intermediairs meegedaan aan dit onderzoek. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de tevredenheid over uitvaartverzekeraars is toegenomen. Het lijkt een jaarlijkse trend te zijn dat ieder jaar de tevredenheid groeit. Overigens is uit het Ipsos Totaal Onderzoek Financiële Diensten Tracker […]

Vrienden niet op begrafenis

Vrienden niet welkom op de uitvaart

Dertig procent van de Nederlanders heeft sommige vrienden en kennissen die ze niet op de uitvaart willen hebben. In veel gevallen is al aan de desbetreffende personen doorgegeven dat ze niet welkom zijn. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van verzekeraar en uitvaartverzorger Monuta. Ondanks dat veruit de meeste […]

Meer nieuws

Best beoordeelde verzekeringen

Logo Dela uitvaartverzekering

V.a. €4,91 p/m prijs per leeftijd

Bekijken

Logo Yarden

V.a. €6,31 p/m prijs per leeftijd

Bekijken

Logo Ardanta uitvaartverzekering

V.a. €6,71 p/m prijs per leeftijd

Bekijken