Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Online leven na de dood

Gepubliceerd op 30 augustus 2015 in Blog.

In de huidige tijd heeft vrijwel iedereen één of meer profielen of accounts op websites. Een profiel op een social media website draagt meestal een foto, berichten en andere informatie over iemand. Na het overlijden blijven deze profielen in de meeste gevallen gewoon bestaan. Dit is niet altijd wenselijk, omdat dit erg confronterend kan zijn voor de nabestaanden. Verwijdering is meestal lastig, omdat er brieven gestuurd moeten worden naar de websites, die bovendien niet altijd vlot meewerken. Het is daarom verstandig om voor de dood te regelen wat er moet gebeuren met de online profielen.

Online profielen laten verwijderen of laten bestaan

Uit onderzoek is gebleken dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking nog nooit heeft nagedacht over wat er moet gebeuren met hun sociale media profielen na hun overlijden. Het is goed om hier wel over na te denken, omdat het leven zich ook steeds meer online afspeelt. Er kan voor gekozen worden de profielen te laten bestaan, maar het is gebruikelijker om deze te laten verwijderen na de dood. Dit voorkomt pijnlijke, confronterende situaties voor nabestaanden. Denk hierbij aan verjaardagsnotificaties of foto’s van de overledene die ineens op de tijdlijn opduiken.

Het social media/online testament

Omdat een zeer groot deel van de bevolking actief is op sociale websites, is het tegenwoordig ook mogelijk om een social media testament op te stellen. Een social media testament is niets meer dan een document waarin staat wat er met de profielen van de overledene moet gebruiken na het overlijden. Ook de inloggegevens van de profielen staan in het document, zodat de nabestaanden kunnen inloggen en het profiel bijvoorbeeld kunnen sluiten.

Deze informatie kan ook worden opgenomen in een officieel testament. Een nadeel hieraan is echter dat wachtwoorden gewijzigd kunnen worden en deze wijziging niet zo maar aan te brengen is in een officieel opgesteld testament. Het social media testament is bovendien gratis bij veel aanbieders van uitvaartverzekeringen.

Online profiel laten verwijderen zonder inloggegevens

Beschikt u als nabestaande niet over de inloggegevens van de profielen van de overledene, dan is verwijdering iets lastiger. Om het online profiel of account te laten verwijderen, moet er meestal een kopie van de akte van overlijden van de overledene naar de betreffende website gestuurd worden, samen met het verzoek tot verwijdering. Het verschilt per website hoe snel de verwijdering plaatsvindt, hiervoor bestaan geen regels.

Terug naar overzicht