De uitvaart

Na het overlijden moet de uitvaart georganiseerd worden. Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om alles zelfs te regelen, maar kunnen ook een uitvaartondernemer inschakelen om dit voor hen te doen. Er bestaan geen vaste regels voor het organiseren van een uitvaart. Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost tussen de € 7000 en € 8000, waarbij een begrafenis normaal gesproken duurder is dan een crematie. De kosten kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van de invulling en hoeveelheid gasten.

Begrafenis of crematie

Vrijwel altijd heeft de overledene vooraf al aangegeven of hij of zij begraven of gecremeerd wil worden. Staat dit in een wilsbeschikking of officieel testament, dan moeten de nabestaanden zich hier in principe ook aan houden. Voor een gemiddelde begrafenis moet er meer betaald worden dan voor een crematie. Dit is met name vanwege de grafrechten die moeten worden gekocht bij een begrafenis. De prijs van een graf is hoger dan de prijs voor een urn, zeker wanneer het graf gedurende tientallen jaren wordt vastgelegd. Ook een grafmonument is vrij duur.

Zelf de uitvaart regelen

Het is mogelijk om de uitvaart volledig zelf te regelen. Groot voordeel is dat de nabestaanden veel vrijheid hebben in de invulling van de uitvaart. Het regelen van een uitvaart is echter een flinke onderneming. Waar sommige nabestaanden het regelen van een uitvaart als welkome bezigheid zien tijdens de rouwperiode, is het voor anderen juist te pijnlijk.

Wie de uitvaart graag zelf wil regelen, moet met verschillende factoren rekening houden. Had de overledene een uitvaartverzekering, dan moet het overlijden bij de verzekeraar worden aangegeven om aanspraak te kunnen maken op de uitkering. Nabestaanden moeten verder onder andere de opbaring, het rouwvervoer, de zaalhuur bij de uitvaartondernemer, het graf, de rouwkaarten en catering regelen. Op de pagina zelf de uitvaart regelen worden al deze stappen uitvoerig besproken.

Uitvaart door uitvaartverzorger laten regelen

Voor de meeste nabestaanden is dit een grote opgave. Daarom kan het een goed idee zijn een uitvaartbegeleider om hulp te vragen. Een goede uitvaartbegeleider kan veel zorgen uit handen nemen. Hij of zij regelt bijvoorbeeld de afwikkeling van de polis. Zo kunt u, in deze moeilijke tijd, alle tijd nemen om afscheid te nemen van uw dierbare. Zonder zorgen over de uitvaartverzekering en de uitvaart zelf.

In de week van de uitvaart zullen de nabestaanden intensief en persoonlijk contact hebben met de uitvaartbegeleider. Daarom is het belangrijk te kiezen voor een uitvaartbegeleider die uw wensen begrijpt en waar u een goed gevoel bij heeft. Kortom: waar het mee klikt. De juiste uitvaartbegeleider kan enorm helpen in de verwerking van het verlies en hoe u op de week van de uitvaart terugkijkt. Daarvoor moet het contact heel natuurlijk verlopen.

Het is aan te raden om de uitvaart (grotendeels) door een uitvaartondernemer te laten regelen. Groot voordeel is dat de nabestaanden meer tijd hebben om te rouwen en zich geen zorgen hoeven te maken over de uitvaart zelf. Wordt de uitvaart door een uitvaartondernemer geregeld, dan moeten de wensen vooraf duidelijk worden gemaakt. Dit voorkomt een uitvaart die er anders uitziet dan verwacht.

Met een naturaverzekering wordt de uitvaart meestal grotendeels geregeld door de uitvaartverzekeraar en bijhorende uitvaartondernemer. De meeste diensten die horen bij de uitvaart zijn al betaald door de verzekeraar. Nabestaanden krijgen hierdoor niet te maken met confronterende rekeningen.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee

100% vond deze pagina nuttig. Gebaseerd op 3 beoordeling(en).