Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Rouwadvertentie, rouwkaarten en bidprentjes

Gepubliceerd op 23 september 2015 in Blog.

Na het overlijden van een naaste is het gebruikelijk om rouwkaarten te versturen naar alle kennissen van de overledene. Daarnaast kan een rouwadvertentie in een (lokale) krant geplaatst worden en kunnen bidprentjes worden uitgedeeld bij de uitvaartdienst. Deze drukwerken moeten ontworpen worden en voorzien worden van een tekst.

Rouwkaart maken en versturen

Van de verschillende soorten drukwerken, is de rouwkaart de meest gangbare bij een overlijden. Een rouwkaart is een sobere kaart waarop de geboorte- en sterfdatum van de overledene staat inclusief geboorte- en sterfplaats. De kaart is meestal voorzien van enkele regels van een gebed, gedicht of tekst over de overledene, gevolgd door de namen van de directe nabestaanden. Soms is de rouwkaart ook voorzien van een foto van de overledene.

Een rouwkaart wordt binnen enkele dagen na het overlijden verstuurd naar alle contacten van de overledene. Op deze manier worden zij op de hoogte gesteld van het overleden, hoewel dit zeker tegenwoordig vaak ook via andere kanalen al bekend wordt gemaakt. Op de rouwkaart staat vaak ook een uitnodiging om afscheid te nemen en een uitnodiging voor de uitvaartdienst.

De druk en verspreiding van rouwkaarten is bij de meeste uitvaartverzekeringen inbegrepen. De uitvaartondernemer kan assisteren bij het ontwerp en de tekst van de rouwkaart. Meestal zijn er al standaardontwerpen beschikbaar die gekozen kunnen worden, maar ook een eigen ontwerp is mogelijk.

Rouwadvertentie

Een rouwadvertentie is een stukje tekst op de rouwpagina van een (lokale) krant, waarin een groot publiek ingelicht kan worden van het overlijden. Een rouwadvertentie is bovendien een manier om afscheid te nemen van de overledene. De opmaak van een rouwadvertentie is vergelijkbaar met die van een rouwkaart: het bevat een geboorte- en sterfdatum en geboorte- en sterfplaats, de namen van de naasten en een klein stukje tekst. De prijs van een rouwadvertentie is afhankelijk van de krant en de grootte van de advertentie. Meestal ligt de prijs tussen de € 500 en € 2000.

Bidprentje

Een bidprentje kan gezien worden als een bijzondere vorm van een rouwkaart. Bidprentjes vinden hun oorsprong in het Katholieke geloof en worden nog altijd met name in Katholieke kringen gebruikt. Een bidprentje is een papiertje met hierop de naam, geboorte- en sterfdatum en geboorte- en sterfplaats van de overledene, eventueel met een foto. Deze informatie wordt bijgestaan met een tekst.

Het klassieke bidprentje draagt een gebed, maar tegenwoordig is ook een gedicht of een korte levensloop van de overledene gebruikelijk. Bidprentjes worden meestal uitgedeeld na afloop van een uitvaart. Een bidprentje is in principe geen vervanging voor een rouwkaart, maar eerder een aanvulling hierop.

Terug naar overzicht