Oude polissen: wat gebeurt ermee?

In loop der jaren ontstaan er nieuwe verzekeraars en verdwijnen er ook zo nu en dan verzekeraars. Omdat een uitvaartverzekering doorgaans voor het leven wordt afgesloten, komt het regelmatig voor dat iemand een polis heeft van een uitvaartverzekeraar die niet meer bestaat. Dit wel echter niet zeggen dat deze persoon dan niet langer verzekerd is. De klanten van een verzekering worden bij een faillissement of overname altijd overgedragen aan een andere (uitvaart)verzekeraar.

Uitvaartverzekering vergelijken

Polis ondergebracht bij andere verzekeraar

Wanneer een verzekeraar stopt met haar bedrijfsactiviteiten, moeten alle polissen worden overgedragen aan een andere verzekeraar. Over het algemeen wordt dit soepel afgewikkeld en weet ook de klant naar welke verzekeraar er wordt overgestapt. Dit is echter niet altijd het geval. Het kan voorkomen dat een overledene een polis blijkt te hebben van een verzekeraar die al twintig jaar niet meer bestaat. Wanneer dit het geval is moet er worden uitgezocht wie de rechtsopvolger van de opgeheven verzekeraar is.

Omdat er in het verleden vele tientallen uitvaartverzekeraars actief zijn geweest, zijn er instanties die helpen bij het vinden van de rechtsopvolger van de verzekeraar. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een uitgebreide lijst waarop de opvolgers van alle uitvaartverzekeraars uit het verleden te vinden zijn. In de meeste gevallen kan op deze manier met een oude polis achterhaald worden bij welke verzekeraar de uitkering nu opgeëisd moet worden.

Meest voorkomende polisoverdrachten

Er zijn zeer veel oude polissen van verschillende opgeheven verzekeraars. Enkele oude polissen springen er tussenuit, omdat dit grote verzekeraars waren:

  • Aurora is OHRA geworden
  • Concordia is REAAL geworden
  • De Utrecht N.V. is Ardanta geworden
  • Victoria Vesta is Nationale Nederlanden worden
  • HAV Bank is Ardanta geworden
  • N.V. Noord-Brant is OHRA geworden
  • RVS is Nationale Nederlanden geworden
  • AEGON Nabestaandenzorg N.V. is AXENT geworden

Uitvaartverzekering vergelijken

Achterhalen of iemand verzekerd was

Wanneer een oude polis wordt overgedragen aan een nieuwe verzekeraar, komt het voor dat de polis premievrij wordt gemaakt. Er hoeft geen periodieke premie meer betaald worden, maar de polis heeft nog wel een zekere waarde. Niet zelden zijn dit vergeten polissen waarvan zelfs de overledene niet wist dat hij nog bestond. Wanneer niet direct duidelijk was of iemand verzekerd was, omdat er geen of slechts een heel oud polisblad gevonden is, kan het Verbond van Verzekeraars helpen hierin duidelijkheid te verschaffen. Bij het Verbond kan een aanvraag worden ingediend om te zoeken naar de eventuele verzekeraar van een overledene. Dit kan ook wanneer de uitvaart al (lang) geweest is.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee

89% vond deze pagina nuttig. Gebaseerd op 57 beoordeling(en).