Online uw uitvaartverzekering vergelijken

Het dragen en laten zakken van de kist

Tijdens en na de uitvaartplechtigheid moet de kist gedragen worden. Eenmaal aangekomen bij het graf laat men de kist langzaam naar beneden zakken. Het dragen en laten zakken van de kist is een erg plechtig onderdeel van de uitvaart. Nabestaanden mogen zelf bepalen of ze de kist zelf dragen, of dat dit gebeurt door professionele dragers. Bij deze keuze spelen verschillende factoren een rol.

Vind een uitvaartverzekering

Professionele dragers kist

Bij iedere uitvaartondernemer zijn er professionele kistdragers beschikbaar die op een waardige manier de kist dragen naar het graf. Dit zijn meestal getrainde mensen die de baan als kistdrager parttime vervullen. Een groot voordeel van professionele dragers is dat zij veel ervaring hebben. Je bent er altijd zeker van dat het dragen foutloos verloopt. Bij sommige uitvaartverzekeringen zijn de kosten voor professionele dragers gedekt. Dit zijn meestal wel de uitgebreidere uitvaartverzekeringen.

De kosten per drager liggen tussen de € 50 en € 100. Dit is onder andere afhankelijk van de afstand waarover de kist gedragen moet worden en of de kist alleen naar het graf gedragen moet worden of ook al op een eerder moment gedragen moet worden. Er zijn zes dragers nodig om de kist van een volwassen persoon te dragen.

Zelf de kist dragen

Soms kiezen nabestaanden ervoor om de kist zelf te dragen. Het zelf dragen van de kist maakt het geheel persoonlijker. Ook kan er vanwege kostenbesparing gekozen worden voor het zelf dragen van de kist. Bij de keuze moet er wel met verschillende factoren rekening worden gehouden. Het dragen van de kist is lastig en bovendien vrij zwaar. De volgende factoren zijn van belang bij het dragen van de kist:

  • de zes dragers dienen niet teveel te verschillen in lengte. Meestal wordt aangeraden om dragers te gebruiken die niet meer dan 15 centimeter verschillen onderling. De langste dragers lopen achteraan, de kleinste dragers vooraan.
  • het is aan te raden om het dragen van ten voren te oefenen en duidelijke afspraken te maken.
  • dragers moeten in gelijke pas lopen en even grote stappen zetten. Is het ritme verstoord, dan moet er kort worden ingehouden, zodat dit hersteld kan worden.
  • de kist moet op gelijke hoogte worden gehouden en een klein stukje van het lichaam af.
  • spreek van ten voren duidelijk af hoe de kist wordt opgetild en later weer omlaag wordt gebracht. Hierbij moet er rekening mee worden gehouden dat het geheel er plechtig uit moet zien.

Een uitvaartondernemer kan meestal assisteren bij het dragen, zodat het geheel in goede banen verloopt.

Laten zakken van de kist

Wanneer de dragers bij het graf zijn aangekomen, moet de kist voorzichtig op de lift in het graf geplaatst worden. Deze lift wordt vooraf geplaatst door de uitvaartondernemer. Meestal wordt er na plaatsing op de lift nog een afscheidstoespraak gehouden. Vervolgens laat men de kist zakken in het graf. Na afloop verwijdert de begrafenisondernemer de lift en wordt de kist bedekt met aarde. Het is meestal ook mogelijk om de kist zelf te bedekken met aarde.

Vind een uitvaartverzekering

Tevredenheid over uitvaartverzekeraars

Grotere tevredenheid over uitvaartverzekeraars

Ieder jaar vindt er een tevredenheidsonderzoek plaats naar uitvaartverzekeraars. Onlangs hebben er zevenhonderd intermediairs meegedaan aan dit onderzoek. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de tevredenheid over uitvaartverzekeraars is toegenomen. Het lijkt een jaarlijkse trend te zijn dat ieder jaar de tevredenheid groeit. Overigens is uit het Ipsos Totaal Onderzoek Financiële Diensten Tracker […]

Vrienden niet op begrafenis

Vrienden niet welkom op de uitvaart

Dertig procent van de Nederlanders heeft sommige vrienden en kennissen die ze niet op de uitvaart willen hebben. In veel gevallen is al aan de desbetreffende personen doorgegeven dat ze niet welkom zijn. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van verzekeraar en uitvaartverzorger Monuta. Ondanks dat veruit de meeste […]

Meer nieuws

Best beoordeelde verzekeringen

Logo Dela uitvaartverzekering

V.a. €4,91 p/m prijs per leeftijd

Bekijken

Logo Yarden

V.a. €6,31 p/m prijs per leeftijd

Bekijken

Logo Ardanta uitvaartverzekering

V.a. €6,71 p/m prijs per leeftijd

Bekijken