Onderzoek voorlichting uitvaartverzekering

Consumenten worden kritischer en prijsbewuster, ook tijdens de aankoop van een uitvaartverzekering. Een naturaverzekering lijkt een interessante optie, omdat een uitvaart dan volledig verzorgd wordt. Als het zover is, is alles geregeld. Een prettig idee voor de consument.

Een naturaverzekering wordt meestal afgesloten bij verzekeraars die gelieerd zijn aan (grote) uitvaartondernemingen. Bij het afsluiten van de verzekering worden de uitvaartwensen meestal niet besproken met de consument. Dit terwijl de consument wellicht wensen heeft die bij overlijden niet vervuld kunnen worden vanuit de verzekering. De meeste consumenten denken ook dat de uitvaart verzorgd moet worden door de uitvaartonderneming die gelieerd is aan de verzekeraar. Consumenten weten vaak niet dat er keuzevrijheid is en dat een andere, onafhankelijke, uitvaartonderneming kan worden ingeschakeld. Ook wanneer een naturaverzekering is afgesloten.

De afgelopen weken hebben we veel contact gehad met onafhankelijke uitvaartondernemers. In deze gesprekken hoorden wij vaak dat uitvaartverzekeraars consumenten onvoldoende informeren over de mogelijkheden en de onmogelijkheden rond de dienstverlening en gekozen verzekering. We willen de mogelijkheden en keuzevrijheid naar de consument toe beter zichtbaar maken. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gevat in een persbericht en verspreid onder landelijke media. Graag vragen we dan ook uw medewerking!

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Uitvaartverzekeringen.net, een van verzekeraars onafhankelijke website. Ons doel met dit onderzoek is het realiseren van kwaliteitsverbetering in de verzekeringsbranche. Dit onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met Najade Uitvaarten.

Vragen

Hoe vaak heeft uw onderneming in de afgelopen twee jaar een uitvaart mogen verzorgen waarvoor een uitvaartverzekering (kapitaal of natura) was afgesloten?

uitvaarten in de afgelopen 2 jaar

 

Hoe vaak was er hierbij sprake van de inzet en uitbetaling van een naturaverzekering?

Bij uitvaarten in de afgelopen 2 jaar

 

Hoeveel consumenten toonden de afgelopen twee jaar interesse in uw onderneming en kozen uiteindelijk toch –omwille van de uitvaartverzekering- voor een andere uitvaartondernemer, gelieerd aan de verzekeraar?

Laat deze vraag leeg wanneer u dit niet weet.

 

Welk percentage van de uitvaarten waarvoor een verzekering was afgesloten zijn in de afgelopen twee jaar uitgevoerd binnen het verzekerde bedrag?

0%1-25%26-50%51-75%76-100%

 

Welke ervaringen heeft u met uitvaartverzekeringen? Kunt u een praktijkvoorbeeld delen?

 

Wordt de consument in algemene zin goed voorgelicht door verzekeraars bij de aankoop van een uitvaartverzekering?

JaNeeWeet nietGeen mening

 

Wordt de consument naar uw mening goed voorgelicht over de mogelijkheid tot het inzetten van de uitkering van een naturaverzekering voor een uitvaart door een onafhankelijke uitvaartondernemer?

JaNeeWeet nietGeen mening

 

Wordt de consument naar uw mening goed voorgelicht over de prijsopbouw van een uitvaart die wordt uitgevoerd door een uitvaartverzekeraar?

JaNeeWeet nietGeen mening

 

Wat zou verbeterd kunnen worden in de voorlichting vanuit de verzekeraar naar de consument toe?

 

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de uitkomsten- en verspreiding van dit onderzoek? Dan kunt u onderstaand uw emailadres invullen. Dit is uiteraard niet verplicht.