Dekking uitvaartverzekeringen

Het verschilt per uitvaartverzekering wat er wel en niet gedekt wordt. Bij een kapitaalverzekering en natura sommenverzekering wordt een bepaald bedrag gedekt, bij een naturaverzekering worden er bepaalde diensten ter waarde van een bedrag gedekt. De premie wordt vastgesteld op basis van de leeftijd van de verzekerde, maar ook op basis van de dekking. Het is belangrijk dat de dekking goed aansluit op de persoonlijke wensen, om extra kosten te voorkomen.

Dekking naturaverzekering

Met name bij een naturaverzekering en combinatieverzekering is het belangrijk om goed te letten op de dekking. Bij een naturaverzekering heeft de verzekeraar een pakket samengesteld van diensten die gedekt worden. Meestal is dit pakket vrij sober. Een typische naturaverzekering dekt een standaard spaanplaten kist, de opbaring, rouwauto, volgauto, een bloemboeket, vijftig tot honderd rouwkaarten, een plek in een algemeen graf en een sobere koffietafel.

Wat er precies gedekt wordt, kan sterk verschillen tussen verzekeraars. Bovendien zijn er ook luxere naturaverzekeringen waarvoor een hogere premie betaald moet worden. Zo wordt bij veel naturaverzekeringen een rouwsteen niet gedekt, wat wel het geval kan zijn bij duurdere naturaverzekeringen.

In de regel dekt een naturaverzekering niet alle wensen van de nabestaanden. Daarom moeten nabestaanden meestal bijbetalen wanneer de overledene een naturaverzekering had. Zo willen de nabestaanden meestal een eigen graf, wat niet inbegrepen is bij veel naturaverzekeringen. Bij veel naturaverzekeringen wordt de overledene begraven in een algemeen graf samen met enkele andere overledenen. Dit graf mag na tien jaar zonder notificatie geruimd worden, al gebeurt dit zelden daadwerkelijk al na tien jaar.

Dekking kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering wordt van ten voren een bedrag afgesproken met de verzekeraar dat gedekt wordt. Dit bedrag wordt bij overlijden uitgekeerd aan de nabestaanden en kan vrij gebruikt worden voor de uitvaart. Het gedekte bedrag staat in principe vast, maar kan soms in de jaren veranderen. Sommige uitvaarterzekeraars passen het bedrag af en toe aan om in te spelen op inflatie.

Ook is het bij sommige verzekeraars mogelijk om kapitaal op te bouwen. Omdat er bij een kapitaalverzekering een bedrag wordt gedekt, is het aan de verzekerde zelf om te berekenen of dit bedrag voldoende is om een volledige uitvaart te financieren. Dit geldt ook voor een natura sommenverzekering, waarbij ook een bedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden.

  • Vond u deze pagina nuttig?
  • Ja Nee

100% vond deze pagina nuttig. Gebaseerd op 1 beoordeling(en).